Новини

„Демократична България“ настоява за ясни анти-ДПС мерки и персонален състав при преговорите за правителство

„Демократична България“ настоява за пълното изолиране на ДПС от разговорите за съставяне на ново правителство, като се включат няколко ясни приоритета. В декларация съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов настоя да бъдат обявени имената на кандидатите за министри, за да могат политиките да се обсъждат с тях и те да поемат ангажименти за изпълнението им.

„Ние многократно призовахме за това формулата за бъдещето управление да стъпва на ясна воля да се осигури управлението, а не просто правителството. Управлението е процес, а правителството е просто един състав на кабинет, който еднократно се гласува“, заяви Христо Иванов.

„Демократична България“ настоява за изготвяне на обща визия за изчистване на регулаторите, службите, финансовата система от мръсни пари и възстановяване на енергийния суверенитет. „Ще очакваме много ясна визия, ангажимент с ясна програма за справяне с ковид вълната“, добави той.

„Демократична България“ очаква да бъде подписано споразумение, което ясно да конфигурира едно управление, което да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. „Най-естественият ход е да опитаме създаване на правителство от първия мандат, включително да бъдем опозиция, ако не може да излъчи смислено управление“, заяви Христо Иванов от трибуната на Народното събрание.

Христо Иванов изрази притеснения, че в разговорите с „Има такъв народ“ не се обсъжда персоналният състав на правителството.

„Тези разговори се водят без да има обявени имена, за да можем да оценим дали заявките, които се правят първо са твърд политически ангажимент. И второ – до каква степен хората, които се предлагат всъщност могат да реализират тези заявки, защото това в крайна сметка това опира до човешкия фактор“, заяви Иванов.

Особено притеснително е включването на ДПС в кръга от разговорите с „Има такъв народ“ и възможността то да участва под някаква форма. „Никой не бива да бъде учуден и няма да бъде учуден, че това не е нещо, което безпроблемно ние от “Демократична България” ще погледнем на него и това е сериозен проблем.

„Демократична България“ призовава личния състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси.

„Трудно ми е да разбера защо не се прави усилие те да бъдат интегрирани в един такъв кабинет. Конкретно искам да дам пример, той не се изчерпва само с тези тримата, но Кирил Петков, Асен Василев, проф. Денков са хора, които могат да допринесат с огромно доверие към състава на едно бъдещо правителство“, заяви Иванов.

„Говоря всичко това, защото искам да стане правителство, но иска да стане правителство, което наистина може да трансформира България. Така че, ако някой иска наистина подкрепата на “Демократична България”, ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист или параванче, а истински партньор, за което ние сме готови“, каза още той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина