АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Артисти от България и Европа се завърнаха в село Добралък за трета година

снимки: Виктор Троянов

Между 15 и 18 юли 2021, за трета поредна година сдружение „Открити пространства“ организира поредица от артистични интерактивни събития в родопското село Добралък, община Куклен.  „Да шепнеш миналото, да докосваш бъдещето“ е естествено продължение на събитията от 2018 и 2019 година, когато в рамките на инициативата „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“, се осъществи съвместния проект „Шепоти от родопски приказки“ с партньори френската артистична компания „Театър по пътя“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). „Шепоти” предложи работилници като изкуството да се разказват приказки, събиране и писане на истории, театър-лабиринт, създаване на необичайни музикални инструменти. „Шепоти” сцената е навън, а декорите са природата или улиците и къщите.

Тази година в село Добралък интерактивното пътешествие-изложба съчета уникалните фотографии на Виктор Троянов с артистичната намеса на Милена Станойевич и сценографа Златна Михайлова. Посетителите имаха възможност да изберат два различни маршрута из селото и да открият фотографиите в чекмеджета от старото училище, в Читалището на селото, в ресторанта, скрити на пейка или между буйно цъфналите цветя на оградата. Можеха да се прочетат събрани истории от местни жители за село Добралък, или поезия от участниците в работилницата „Геопоетика“, проведена през 2019 г.

В пътешествието се включиха и участници в работилницата за имерсивни („потапящи“) истории, водена от Димитър Узунов, които чакаха своите посетители на чешмата или до параклиса и им разказваха своите кратки истории. Гости и местни хора се включиха в пътешествието като на площада имаха възможност да си направят хартиени шапки, да чуят народна песен от избран от тях регион в България, да разкажат история и да чуят музикална импровизация.

Тази година в събитията в село Добралък се включиха „Разказвачи на приказки” със своите истории от разказвачи, преминали през школата на Рафаел Фор от френската артистична компания „Театър по пътя”. Имахме и гости-артисти с кукленото-музикално представление „Роден под щастлива звезда“, по текстове на Туве Янсон които забавляваха малки и големи.

Присъединиха се и артисти разказвачи, жонгльори и музиканти от френската компания „По пътя“. Събитието завърши с български и френски танци заедно с гостите и местните музиканти.

През май месец фотографската изложба беше открита в София в пространството на betahaus, а до края на месец юли 2021 предстои публикуването на виртуална изложба с фотографиите, която да е достъпна за всеки, който не е успял да присъства на събитието.

Събитието се осъществи от сдружение „Открити пространства“ с подкрепата на Национален Фонд „Културa”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина