БългарияВластНовини

Арестуваха неудобен журналист от Харманли

Той е публикувал критични материали за работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград

Издателят на сайта „Сакар нюз“ Иван Атанасов е бил арестуван вчера в 11 сутринта по анонимен сигнал за притежание на старинни монети, пише OFFNews. Това е потвърдил журналистът Спас Спасов от партньорския сайт на „Сакар нюз“ – „За истината“.

Атанасов е задържан за 24 часа и се очаква да бъде освободен около 11 часа днес, освен ако прокуратурата не постанови той да бъде задържан за 72 часа.

„Сакар нюз“ е със седалище в Харманли и пише новини и разследвания за региона.

Към 10 часа сутринта вчера без заповед за обиск в дома на журналисти нахлуват служители на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли, разказа Спасов, който е успял да разговаря с Иван Атанасов по телефона след ареста му.

Отново без съдебно решение за обиск властите тършуват и в офиса на издаваните от Иван Атанасов сайт и вестник с името „Сакар нюз“.

Атанасов от дълги години колекционира старинни монети. При двата обиска са били иззети предмети от личната му колекция, които не са били укривани.

Мнимо обявление от МВР и отказ за потвърждение

Снощи БНТ съобщи за операция на ГДБОП и ОДМВР Хасково на територията на Харманли, при която са били иззети „предмети, носещи белези на културно-исторически ценности“.

Без да се съобщават имена, от МВР обявиха, че двете структури са провели „съвместна акция за противодействие на престъпления, свързани с незаконно предлагане, отчуждаване, придобиване, държане и трафик на движими културни ценности“.

„В хода на операцията са претърсени три адреса, на които спецполицаите намериха и иззеха над 2000 предмета, имащи белези на движими културно-исторически ценности (монети, пръстени, фибули, копия, гръцки керамични изделия и др.), 1 брой незаконно дългоцевно огнестрелно оръжие, 6 броя металотърсача, около 11 000 къса цигари без акцизен бандерол, 222 артикула, носещи запазени търговски марки“, съобщиха снощи от МВР.

Образувани са две досъдебни производства, материалите по случая са подготвени за доклад в Окръжна прокуратура Хасково. Операцията продължава, заявиха вчера от МВР.

Днес от пресцентъра на МВР отказаха да потвърдят пред OFFNews дали и защо е задържан журналистът и заявиха, че „и в Харманли няма да ви кажат“. Последва разговор с дежурния в центъра на МВР в Харманли – той отказа да потвърди с думите „такава информация не се дава по телефона“.

След повторен разговор с централния пресцентър на МВР, този път бяхме прехвърлени към МВР-Хасково, където на свой ред казаха, че нямат отговорност по случая и нищо не могат да потвърдят.

Поредица критични материали към местната власт в Харманли, Тополовград и Свиленград

През последните няколко месеца Иван Атанасов е публикувал серия критични материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград в разследващата медийна платформа „За истината“.

В края на миналата година, след негова публикация и след като бе хваната в конфликт на интереси, бе уволнена съдията по вписванията Таня Станкова – дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Атанасов е писал и за смущаващи факти, свързани с търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на гранично-пропускателните пунктове с Турция.

Работата на Иван Атанасов през последните седмици е била фокусирана върху подготовки за схеми за търговия с гласове преди парламентарния вот на 2 април.

Снимка: „За истината“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина