КултураНовини

Вечер с Марин Георгиев – Черешовото топче на днешната ни литература

Скъпи пловдивчани, днес е Възкресение Христово. Великден.

Велик ще е денят и във вторник, 18 април. Ще ни гостува Марин Георгиев – Черешовото топче на революцията в днешната българска литература. Поетът, който цял живот сам е труд литературен и изследователски, сам е орач на святата и истинна литературно-историческа нива, сам е сеяч на надежди за по-богата и по-чиста литературна реколта по земите български. Сам е ръка, осеяна с мазоли, но никога в ръкавица – открита, честна и правдива.

Един труженик, потънал в пот. Но имат ли свършване бурените на посткомунистическите догми и матрици? Духне ли източен вятър, семената на тези бурени давят гърлата ни, а техният червен цвят продължава да ни облъчва. Нима ще се превърнем в далтонисти и ще забравим, че във флага на България има още и бял, и зелен цвят?!

Изходът е един: всекидневна революция във всяка област. Такава, каквато в областта литература прави Марин Георгиев. Нарекоха го „Маринчо от Биволаре”, за да заглушат големия гръм, който преди 30 години нанесе книгата му за Вапцаров „Третият разстрел”. Само че Маринчо е МаринИЩЕ, доколкото родината ни е стрелбИЩЕ. И ЩЕ продължава да гърми с черешовото си топче, докато Господ го зарежда с барут. А Бог люби такива.

Елате да го чуете!

Вторник, 18 април 2023 г., Клуб „Петното на Роршах”  

Автор: Георги Ганев


Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина