ГрадътКултураНовини

Световно признание за АМТИИ

От 23 до 26 април 2023 г. в град Жирона, Испания се проведе ежегодната международна среща на творческите фестивали от цял сват. Форумът традиционно се организира от Европейската Фестивална Асоциация (ЕФА), а за изданието през 2023 г. като партньор в организацията се включва и Фестивалния замък Пералада, Испания, известен с домакинството на Международния музикален фестивал със същото име.

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив участва в международната среща и бе единственото висше училище по изкуства, което се включи в обсъжданията, посветени на бъдещето в сферата на културната и фестивална икономика в качеството си на организатор на 58-то издание на Международен Фестивал за Камерна Музика Пловдив – събитие, което през април 2023 г. спечели признанието EFFE #Label за 2022-2023, присъждано на фестивали с изключително творческо качество.

Тази година срещата на върха на фестивалите на изкуствата подобри собствения си рекорд с над 230 делегати от 42 държави и 5 континента. В програмата на дискусиите бяха засегнати актуални теми като отговорността на изкуството и културните оператори; бъдещето на фестивалите и творческите събития в свят на трансформация и конфликти; позицията на артистите и фестивалните мениджъри и тяхната роля в устойчивостта на културната индустрия.

Сред участниците имаше директори на музикални, перформативни и фестивали за съвременно изкуство от Турция, Латвия, Полша, Германия, Италия, Испания, Гърция, Иран, Армения, Грузия, България, Холандия, Индия, Австрия, Сърбия, Северна Македония, Малта, Литва, Украйна, Южна Африка и др.

Като организатор на 58-то издание на Международния фестивал на камерната музика АМТИИ очаква от 26 май до 16 юни 2023 г. своите гости на едно ярко събитие, което се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2023 година.

Това е най-старият фестивал за камерна музика в Европа. Учреден е през 1964 г. и се провежда в живописната атмосфера на най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен Пловдив. Година след година форумът се утвърждава като знаково и устойчиво културно събитие за град Пловдив и страната, вписвайки в историята си имената на световноизвестни музиканти и камерни ансамбли.

Програма с дати и детайли – в сайта на фестивала: https://www.intermusicfest.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина