КултураНовини

„Сухи треви“ на Нури Билге Джейлан и българо-гръцкият „Съзряване“ на София филм фест в Пловдив

Две заглавия от балканския полуостров предлага програмата на София филм фест в Пловдив в съботния ден, 30 март.

Ранната прожекция от 15:30 часа е българо-гръцката продукция „Съзряване“. Филмът е с номинация за награда Cineuropa от фестивала в Сараево. Историята ни запознава с 16-годишната Елефтерия, която през опознаването на Атина на малък мотор се среща за пръв път и с любовта.

Късната прожекция е на любимият режисьор на фестивалните фенове Нури Билге Джейлан. Той отново ни потапя в красотите на Турция със „Сухи треви“ – филм, номиниран за Златна палма и с награда в Кан за „Най-добра актриса“.

Историята ни среща с учител в малко турско село, който попада във водовъртежа на необичайна любовна история с 14-годишно момиче и множество проблеми, които това създава. Заснет сред зимните сурови пейзажи на югоизточена Анадола, „Сухи треви“ е поредната удивителна поетична творба на майстора на турското кино Джейлан, отличена от журито в Кан с наградата за най-добра актриса на Мерве Диздар за нейното магнетично изпълнение във филма. Прожекцията е от 17:30 часа.

Повече информация за програмата и онлайн резервации на kinolucky.com София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина