ГрадътИзпод тепетоКултураНовини

Среща с Юли Шумарев и книгата „Макгахански блусове и балади“ в Пловдив

Издателство Жанет 45 и Литературен салон Spirt & Spirit канят пловдивчани и гостите на града на среща с Юли Шумарев и книгата му „Макгахански блусове и балади“.

Модератор на събитието ще бъде Ина Иванова. То ще се състои на 2 януари от 19 часа в клуб Петното на Роршах (ул. Йоаким Груев 36).

Юли Шумарев е от художниците, израснали покрай Античния театър, които се учеха от платната на Георги Божилов – Слона, Кольо Карамфилов и други знакови артисти на Пловдив. Роден е през 1969 г., когато Армстронг стъпи на Луната, а „Лед Цепелин“ записаха първия си албум. Има няколко бутикови самостоятелни изложби и множество участия в общи. Завършил е педагогика в Пловдивския университет и от 29 години даскалува.


„Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев е обяснение в любов не просто към Пловдив, но и към детството, преживяно на една квартална уличка, опряла гръб в Стария град.

И ако детството е колаж от скука и въображение, то паметта предпазливо съхранява предметите, названията и ароматите на отминалото. Грамофонни плочи, буркан със сладко, дървена щипка, монети и леванто за след бръснене, долапи или динен фенер – всички те са част от щастливото и трудно порастване.

А улица „Макгахан“ вече е част от литературната ни география“.

-Ина Иванова

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина