ГрадътКултураНовини

Пиесата „Лифт“ в Тракарт

В Пловдив ще гостуват учениците от едно от най-старите училища за специално образование в Сърбия и бивша Югославия – Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор „11 Май“ гр. Ягодина, Сърбия.

През 1928 г. училището се премества от Земун в Ягодина в сградата на „Дом за деца“. Преместването от Земун е извършено от Миодраг Матич, който като единствен професионалист е назначен за управител на дома. Преди преместването той идва да подготви сградата за нанасяне на 11 май. Официалното откриване на дома е на 1 септември 1928 г. в присъствието на представители на държавните просветни власти и граждани.

Училището извършва следните дейности:
• подготвителна предучилищна програма и рехабилитация на ученици с увреждания в развитието
• основно образование с продължителност осем години – 4 класа от първи цикъл и 4 класа от втори цикъл на основно образование
• средно професионално образование за образователни профили: пекар, книговезец, дамски фризьор, цветар-градинар.

Програмата за учебно-възпитателна работа се осъществява в учебни групи от 6-12 ученици. Учителят внимателно следи интересите и мотивацията на децата в групата и насочва учениците в усвояването на знания, навици и умения. Свободните занимания имат свое специфично място и функция в процеса на възпитание и обучение и включват работа в различни секции, към които учениците избират според интересите си (театрален, художествен, творчески, спортен, фолклорен…).

Драматична секция

Дейностите на драматичната секция се състоят от поредица от семинари и подготовка на представления, които учениците представят в градове в Сърбия и в чужбина. За да се улесни по най-добрия начин развитието на творческите способности при отглеждането и обучението на ученици с увреждания, програмата за работа на драматичната секция се реализира чрез система от драматични игри и творческа драма.

Чрез драматичните игри се реализират игри за: концентрация, внимание и въображение, игри за освобождаване и култивиране на речта, игри в диалози – драматични игри, игри за освобождаване в пространството и движението.

Чрез творческата драма учениците се освобождават от срама, научават основни движения на сцената, упражняват реч и дикция и правят други упражнения, които служат да дадат предварителни знания на ученика, за да овладее поверената му роля по-добре, по-бързо и по-лесно.

Чрез драматичното творчество учениците развиват въображение, спонтанност, изобретателност, интелигентност, емоционалност и най-вече емпатия.

Съвместната работа на учениците създава по-добри и по-отворени взаимоотношения, развива солидарност, отговорност и самочувствие, умения за работа в екип, поемане и делегиране на лидерство – всичко това са важни лични и житейски компетенции.

В желанието си да предложат на учениците нови техники за театрално изразяване, като част от работата на секцията по драма, са нети професионалисти – драматични педагози от CEKOM (Център за творческо израстване и мултикултурно сътрудничество от Зренянин), които заедно с учениците, реализират драматични работилници, от които се раждат три големи театрални проекта.

Използвайки различни техники, педагозите създават условия учениците да развият съдържание и да оформят собствените си идеи чрез драматични ситуации.

Овластени от възприетите и практикувани техники на творческата драма, учениците започват да подготвят пиеси.

През изминалите години драматичната секция реализира няколко големи проекта: театралната постановка „Сама”, „Различно буден” и „Лифт”. Със спектакъла „Различно будни“ на международния балкански фестивал „Игри без маски – театър без дискриминация“ в Скопие спечелени две награди – наградата за най-добра актриса и наградата за специални ефекти. Театралната пиеса „Сама” на същия фестивал следващата година е обявена за най-добра пиеса –първо място и получава „Гран при”.

Пиесите „Различно буден” и „Сам” са предствени пред публика в Скопие, Битоля, Любляна и Триест.
Под егидата на Европейския съюз и Съвета на Европа са реализирани концерти в градове в цяла Сърбия (Белград, Велико Градище, Панчево, Пожаревац, Земун, Зренянин…)

На 4 април 2013 г. от 18.00 часа в Културен център „Тракарт“ ще бъде представена пиесата „Лифт“.

Вход свободен.

„Пиесата е създадена чрез творчески драматургичен процес, сякаш е авторска. Проектът се е родил от сътрудничеството на асоциацията CEKOM от Зренянин и училището. Пиесата „Лифт“ представя нуждата от подобрение, желанието просто да се раздвижим и да започнем да живеем по-нормален живот, живот, в който няма нездравословна конкуренция, отхвърляне, дискриминация (по всички възможни начини), тъга, стрес…“ Лифт“ може да ни отведе бързо и безболезнено и е достатъчно голям, за да се поберем всички в него.

Асансьорът е надежда и вяра в по-доброто утре. Когато се замислим как работи обществото, какви стандарти ни налага и как се отнасяме към него, за поведението и нуждите, които не се вписват в рамката, стигаме до прости изводи, че е много трудно да си „под критериите“. На всички, които не могат да прескачат препятствия или не искат, им се натоварват по-трудни задачи, става им по-трудно. И тогава човек потъва, от тонове тревоги и въпроси. И накрая питаме кой може да промени това статукво? Кой е този Лифт към едно по-добро и светло бъдеще? И си мислим, че всички сме отговорни, някои повече, други по-малко. Всички ние трябва да се запитаме и да започнем да променяме себе си и средата си от утре, защото чакането нещата да се случат просто така ще пропилее и малкото свобода, която ни остава.
Тази пиеса е нашата стъпка към промяната. Да привлече вниманието към важни проблеми. Затова ви каним да се присъедините към нашата искрена борба и така да подпомогнете желанието на малките да правят велики неща.“

На 9-ия Фестивал на сценичните миниатюри, който се проведе в Културния център в Лесковац, учениците от Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор „11 Май“ гр. Ягодина, Сърбия, спечелиха първа награда с театралното представление „Лифт“. Членовете на журито ги описаха със следните думи:

„Прецизни в движенията, емоционално изпълнени, красиви чисти лица. С вдъхновената си игра, енергия и емоционална наситеност те ни оставиха безмълвни, задъхани и суетни. Бършейки сълзите, цялата зала ги аплодираше бурно, тази талантлива група млади хора“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина