КултураНовини

Пет фестивални дни в Копривщица през юли

 

За втора поредна година ще се проведе Фестивалът на изкуствата Копривщица от 19 до 24 юли 2022г в град Копривщица. След големият успех на първото издание, което за петте фестивални дни, въпреки неблагоприятните климатични условия, беше посетено от около 10000 души, идеолозите и основните двигатели на този проект – Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и Найо Тицин продължават упорито с работата по изграждането на фестивала като традиционно и емблематично събитие за региона.  Програмата и тази година ще включва концерти и спектакли на някои от най-успешните български артисти и изпълнители от различни музикални жанрове,  кино прожекции на селекция от програмата на Филмовия фестивал за документални филми за изкуство „Мастер оф арт“, майсторски клас на Александрина Пендачанска и програма за деца.  Фестивалът се организира с подкрепата на Община Копривщица, от Фондация „Мастер оф арт“, със съдействието на Хилда Казасян и Александрина Пендачанска.

В рамките на пет дни ще се проведат концерти и спектакли на откритата сцена в центъра на града, която разполага с пространство за публика от около 1500 души, а кино прожекциите и детската програма – в залата на читалището, където има 180 седящи места.

В програмата тази година са включени концерти на: Стефан Вълдобрев и  Обичайните заподозрени, Теодосий Спасов и Борислав Йоцов, Веско Ешкенази, Хилда Казасян заедно с най-изявените български джаз музиканти – Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов, със специалното участие на Васил Петров и Теодосий Спасов и група АКАГА.  В три от вечерите на сцената ще бъде и пълният състав на Плевенска филхармония. Театрални спектакли ще представят Снежина Петрова и Александра Сърчаджиева.

Възможностите и потенциалът на Копривщица са огромни. Те биха могли да се развият още по-пълноценно, като допринесат, както за туризма, така и за културното развитие на града и региона, да възстановят ролята ѝ на живо, културно средище,  притегателен център за творци и публика от цялата страна, а защо не и от чужбина. Целта е – в този забележителен със своята история и природа град, да бъдат привлечени най-талантливите български артисти, а Фестивалът на изкуствата „Мастер оф арт“ Копривщица да се превърне в устойчива, многогодишна традиция от национално значение.

Амбицията ни е Фестивалът на изкуствата „Мастер оф арт“ Копривщица да се развие и в следващите години да се обогати с още концерти, театрални постановки, пленери, изложби, майсторски класове, литературни четения и съпътстващи събития с българско и международно участие, като целта е да се превърне в ежегодна, дългосрочна традиция.  Очакваме географското положение, историческата памет и природната красота на Копривщица, съчетани с богата културна програма, артисти, музиканти и изпълнители от световна класа, която  фестивалът предлага, да привлекат публика от всички възрастови групи, както от България, така и от чужбина. Убедени сме, че този проект ще съживи артистичния дух и културния живот в Копривщица и региона и ще се превърне в културно събитие от обществено значение за цялата страна.

Програма на Фестивалът на изкуствата Копривщица 2022г.

19.07.2022

19:00ч. Белослава – Белослава празнува двадесет и две години на сцената

21:30ч. Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

20.07.2022

19:00 ч. Теодосий Спасов Vs Борислав Йоцов и Плевенска филхармония

21:30 ч. НА ЖИВО – моноспектакъл на Александра Сърчаджиева

21.07.2022

19:00 ч. В СВЕТА НА МУЗИКАТА – Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Плевенска филхармония

21:30 ч. „Една българка“ – моноспектакъл на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов

22.07.2022

21:00ч. СВЕТОВНОТО КИНО В МУЗИКА – Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров и Плевенска филхармония

23.07.2022

21:00 ч. АКАГА и приятели

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина