ГрадътКултураНовини

Легендарният цигулар Пинкас Цукерман идва в Пловдив

Това е първа негова изява в града под тепетата

Легендарният цигулар Пинкас Цукерман вече е в България за своето участие в „Европейски музикален фестивал“ 2022 в София и Пловдив. Неостаряващият виртуоз ще изнесе два концерта като солист и диригент с Оркестъра на Classic FM  радио, които са част от 20-тия юбилеен сезон на състава.

„Много съм щастлив, че отново съм в тук, особено след периода на Covid-пандемията“, сподели маестрото още в първите часове след пристигането си.

„В момента светът преживява трудни времена, заради напрегнатата ситуация с военния конфликт в Украйна, но според мен е много важно да помним, че музиката е мощна сила, която ни обединява“, категоричен е той.

За двата си концерта у нас, единият от които е първа негова изява в Пловдив,  Цукерман ще представи стилна програма от великолепни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт: Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550.

Забележителният музикант сподели за българската публика, че в младежките си години му е било доста трудно да свири Моцарт. Като ученик той е изпълнявал предимно камерна музика от виенската класика, но в онзи момент му е липсвал житейския опит и познания, за да осмисли творбите. Едва по-късно той посещава Виена, Мюнхен, Залцбург и се запознава отблизо с цялостната културна среда и традиции, в които се раждат шедьоврите на композитора. Това му помага да постигне зрялост и разбиране за творчеството на австрийския гений.

„Необходимо е да намериш свой вътрешен мир, който на 14 – 15 години е невъзможен“, категоричен е Цукерман. А дали сегашната му интерпретация на Моцарт е достатъчно зряла?  „Ще бъде искрена, но не мога да обещая, че ще е зряла ….“, смее се маестрото.

Критиците и публиката изтъкват винаги, че неговият звук е напълно неподражаем със своята изразителност, пластичност и техническа изрядност. Ключът към успеха за великия изпълнител: „Всеотдайност, ежедневен усилен труд и малко късмет!“.

Пинкас Цукерман вече започна работа с музикантите от Оркестъра на Classic FM радио за подготовка на програмата. Днешната репетиция е със свободен достъп за ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков“, които могат да проследят работния процес и да чуят отблизо звука на неговата уникална цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г. 

Гостуването на Пинкас Цукерман в София (28 октомври, зала „България“, 19:30 ч.) се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство със Софийската филхармония.

Концертът в Пловдив на 29 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ от 19:00 ч. се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Билети за двете събития са налични на касите на съответните зали и онлайн на Ticketsbg.com.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина