КултураНовини

Френски шансони в Пловдив

Броени дни остават до 28 юни, когато се открива 20-тото издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ” – Пловдив 2023. Той ежегодно се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

За да отбележим подобаващо този рожден ден сме приготвили много приятни и неочаквани изненади за публиката в залата. Духът на Фестивала тази година ще бъде «Да си спомним и открием нови таланти». Ще видим и чуем едни от първите лауреати на този международен форум, които сега имат своята звездна кариера, но ще видим и бъдещи музикални звезди идващи от цяла България. От край време шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и се утвърди като най-големия такъв формат за Балканите. – споделя директорът на Алианс Франсез в Пловдив, Теофана Брадинска-Ангелова.

Така, в Пловдив се отбелязва вече повече от три десетилетия и „Празника на Музиката”, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от многократния министър на културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, което се случва днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове.

Посланието на този празник е „Правете музика” и 20-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив 2023 г. се вписва изцяло в тази инициатива. Партньор на фестивала е отново Арт Войс Център.

Цялата информация за предстоящия фестивал може да видите в Капана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина