ГрадътКултураНовини

Емануела Ковач: Есенните изложби са национално събитие, разчупващо граници и категории

Емануела Ковач е един от авторите, които ще вземат участие в тазгодишното издание на Национални есенни изложби 2023. Традиционният форум тази година се провежда със заглавие „Функции на състоянието“ под кураторството на проф. д-р Галина Лардева на обичайните си локации в Стария Пловдив.

Емануела Ковач работи графика, като за нея това е второ участие в Националните есенни изложби след 2012 година. Тя е завършила графика, каквото преподава от 2004 година в Националната художествена академия, както и рисуване от 2021 година. Зад гърба си има редица участия в общи изложби, над 10 самостоятелни изложби в България и чужбина, както и множество награди от различни форуми.

Националните есенни изложби „Функции на състоянието“ се откриват на 1 септември, петък, от 18 часа в двора на Балабановата къща. Изложбите ще бъдат достъпни до 30 септември.

– Какво представяте на Националните есенни изложби тази година?

– Представям съвсем нов за мен прочит на графиката. Чрез графични техники, материали и способи на непознат за мен материал създадох серия произведения, интерпретиращи темата на изложбата „Функции на състоянието“.

– Какви са тези нови материали и техники, които използвате? Само конкретната изложба ли Ви провокира за нещо ново или търсите такова предизвикателство отдавна? Провокирани ли са работите ви от пространството, в което излагате?

– Няколко пъти през зимата по пътя София – Бургас (където преподавам рисуване) се отбивах до Пловдив. Гледах, стоях, мерих, мислих – та в някакъв такъв момент усетих желанието да противопоставя старинния уют на „сводеста зала“ с алуминиевата повърхност на albont, а как? защо? откъде накъде?, представа нямам.

Самото разположение на работи е хоризонтално с идеята да подчертае внушението на „кадри“ от своеобразно пътуване – смяна на пейзажи, хора, места, събития, любови.

Започвам с „Реаленнереален пейзаж“, преминавам през важни за мен детски спомени, пристигания и отдалечавания, очаквания, сбъдвания – в сериите „DOCK“ и „LOVE“ и завършвам с „Безумие  24022022“.

Освен металната повърхност третирана като печатна матрица обработена с печатно мастило, естествено използвам и графични отпечатъци върху хартия в класическите техники литография и дълбокопечатната – суха игла, както и фотопринт.

– Как се стигна до Вашето участие в Националните есенни изложби? Какво мислите за събитието като формат и мястото му в българското изкуство?

– По покана на Галя Лардева. Участвам за втори път във форума. Приемам го като значимо събитие за нациомалното ни изкуство, място на което се разчупват граници и категории.

– Какво различно усещате в собствената си работа и изобщо в Есенните изложби спрямо предходното си участие преди повече от 10 години?

– При предишното ми участие бях респектирана от имената в чиято компания бях попаднала, това ме подтикна да търся различна форма на поднасяне на графичното произведение. След поканата в това издание на „Есенните изложби“ се върнах назад към предишното си участие и усетих че отново имам желание да провокирам себе си.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина