КултураНовини

Документални филми за Кърт Вонегът и Кубрик, Борис Христов и „Дебелянов и Ангелите“ на Master of Art в Пловдив

Поредното издание на Master of Art идва в Пловдив през април. От 8 до 21-и този месец може да гледаме 18 интересни документални заглавия, свързани с историята на изкуството – литература, кино, архитектура, музика, живопис и театър. По традиция фестивалът ще се проведе в LUCKY Дом на киното.

Откриването е на 8 април от 18:30 с „Кърт Вонегът: Неподвластен на времето“ – американска продукция, в която ще научим повече за великия писател. Проследена е историята му от детството в Индианаполис, през живота като военнопленник през Втората световна война и дългите години опити да пробие като автор.

Киноманите не бива да пропускат документалния „Кубрик за Кубрик“ – в събота от 19:00 часа. Лентата е трансцедентно пътуване из живота и филмите на легендарният Стенли Кубрик, в която има и непознати интервюта с него. През уикенда ще може да гледаме също два филма за живопис – „Уфици отвътре“ за знаменитата художествена галерия във Флоренция, както и холандски поглед с „Моят Рембранд“.

Специално за пловдивската публика са подбрани и няколко акцента, свързани с града. На голям екран можем да гледаме поредния документален филм на Десислава Шишманова за пловдивско изкуство – този път на фокус е театралната постановка „Дебелянов и ангелите“, като филма може да гледаме на 19 април. На следващия 20 април пък е „Заветът на Борис Христов“ на режисьора Борис Славчев, който проследява пътя на великия български оперен певец с множество непоказвани документи, свързани с баса. Част от късометражната програма филми за изобразителни изкуства е „Христо Берберов. Портрет на един художник“, разказващ за твореца, част от чиито житейски път е свързан с града ни. Самият филм е част от поредица събития, свързани с Берберов, сред които и издаването на нова книга – монографично изследване за него.

Фестивалът ще приключи на 21 април с голямата продукция „Тинторето: Един бунтовник във Венеция“, в който завладяващата Хелена Бонъм Картър ще ни разведе из живота на култовия ренесансов творец.

Цялата програма на фестивала може да откриете на сайта на LUCKY Дом на киното – https://kinolucky.com/master-of-art-пловдив , а билети се продават на касата на киното.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина