КултураНовини

Балетният шедьовър „Баядерка“ с премиера в Опера Пловдив

Режисьорският дебют на примабалерината Веса Тонова пренася зрителите в индийска романтична история

Опера Пловдив ще представи на 30 януари от 18:00 часа и на 2ри февруари от 19:00 часа премиера на едно от най-зрелищните балетни произведения – „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Мариус Петипа. Класическото заглавие разкрива трагичната любовна история на индийска танцьорка в храм. То е базирано  на баладата на Гьоте „Богът и баядерката“, заимствана от древноиндийска творба.

Постановката е режисьорски дебют на примабалерината Веса Тонова, която създава спектакъла за сцената на Опера Бургас през 2018та година и благодарение на доброто партньорство между двете институции поставя „Баядерка“ и с балетистите на Опера Пловдив. След интензивни репетиции с международната трупа, започнали още в началото на новия сезон,  три отменени премиери поради извънредните обстоятелства, „Баядерка“ ще заплени зрителите с прецизно изработените театрални и танцови елементи.

В ролята на баядерката Никия влиза Аманда Роха (Бразилия), а нейната съперница – принцеса Гамзати, ще изпълни Мара Салваджо (Италия). Воинът Солор, за чиято любов се борят двете героини, се изпълнява от Никола Хаджитанев – премиер солист на Софийска опера и балет.

Всичко за премиерата вижте в Капана.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина