КултураНовини

Звездният тенор Хосе Кура в коронната си роля на Отело в OPERA OPEN на Античния театър

Световноизвестният тенор Хосе Кура пристига в България, за да изпълни една от коронните си роли – тази на Отело в спектакъла на Опера Пловдив.  Вердиевата интерпретация на Шекспировия разказ за отмъщение и убийство ще бъде представена на Античния театър на 26 юли в рамките на OPERA OPEN. В ролята на Дездемона е Таня Иванова, а Яго е гост-баритонът Пиеро Теранова. Останалите партии се изпълняват от Елена Чавдарова – Иса, Марк Фаулър, Александър Баранов, Александър Носиков, Евгений Арабаджиев и Август Методиев.

В Метрополитън опера Хосе Кура с почит е наречен „четвърти тенор“ след легендарното трио Павароти-Доминго-Карерас. Пял е на най-големите оперни сцени, а Отело e изпълнявал стотици пъти включително на Фестивала в Залцбург, Театър Лисеу Барселона, Театро Реджо ди Торино, Театро Колон в Буенос Айрес, Операта в Мадрид и много други. Освен като певец, ХОСЕ КУРА е известен като диригент, режисьор и продуцент на оперни спектакли.

Диригент на една от най-силните музикални драми в оперната литература е маестро Диан Чобанов. Постановката на режисьора Нина Найденова изследва постоянно променящата се двойственост в отношенията на героите и надниква в най-мрачните дълбини на човешкото сърце.  Античният театър е преобразен в средновековен Кипър от сценографа Светослав Кокалов (награди „Аскеер” за „Бурята” и „Дон Кихот” на Александър Морфов). Костюмите от периода са дело на художничката Цветанка Петкова – Стойнова, a танците са поставени от хореографа Боряна Сечанова.  Хорът се ръководи от Драгомир Йосифов, а начело на оркестъра на Опера Пловдив е  концертмайсторът Мичо Димитров. В подготовката на спектакъла се включва и специалистът по сценични бойни изкуства Камен Иванов, който помага на солистите да овладеят тънкостите на фехтовката.

Билети за премиерата на „Отело” се продават на касите на Опера Пловдив и в системата на Ивентим.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив  – Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Нима без фишеци? Само „специалист по сценични бойни изкуства“!
    ОНЛИ ОПЕРА = Опера без гарнитура, чисто БелКанто за ПУРИСТИ:
    === http://www.youtube.com/watch?v=Uo7W_B-BqEY ===
    А будалите да си купуват билети от ЕВЕНТим (?!?)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина