ВластИзбориНовини

Съставът на кабинета и приоритетите му

Няма знак и драма в това, че Мария Габриел не е дошла на „Дондуков“ 2

Номинираният за премиер акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава обеща, че бързо ще издаде указа, за да може пленарната зала да гласува по съвест състава на бъдещото редовно правителство, пише БНР.

„Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че всички институции работят в полза на хората и бизнеса“, посочи пред президента акад. Денков.

На свой ред Румен Радев се обърна към него с думите: „България ще има нужда от институции и политици, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани“.

Няма знак в това, че Мария Габриел не е дошла на „Дондуков“ 2, каза Денков и допълни, че постоянно е в контакт с нея: „Няма драма“, настоя той.

„Вчера имахме многочасов разговор с Мария Габриел, много конструктивен. Не търсете интриги там, където няма“, отбеляза Денков.

„Направихме така, че съставът на кабинета да е приемлив и високо експертен. Надявам се, че това ще бъде оценено и кабинетът ще бъде гласуван“, посочи още номинираният за премиер.

„Очакваме днес или най-късно утре да бъде издаден указът на президента, който позволява в НС да бъде гласуван кабинетът. Казах, че е много важно да се направи спокоен, плавен преход във властта, така че хората да знаят, че няма да има допълнително напрежение, така че разговорът между двама ни с президента бе как да създадем това спокойствие. Много е важно при предаването на властта служебните и новите министри да седнат за 1-2 часа да си кажат приоритетите и къде има проблеми“, посочи Денков и добави:

„Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по отношение на проектосъстава, той да бъде приемлив и едновременно с това експертен. На много високо ниво са всички участници в този кабинет, надявам се, че това ще бъде оценено и той ще бъда гласуван“.

Според него няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако няма подкрепа на партиите в парламента – „тези, които имат желание да се развиваме като модерна държава с проевропейска перспектива“.

В нормални кратки срокове трябва да се направи нов бюджет с нормален дефицит, тъй като предложеният дефицит е абсурден. Това заяви акад. Николай Денков след срещата си с президента Румен Радев, на която връчи папка с успешно изпълнен втори мандат.

„Бюджетът е много важен първи приоритет, оставям го на финансовия министър да набере информация, той трябва да бъде направен професионално. Финансовият министър трябва да си влезе в ролята си и едва тогава ще знаем цялата картина“, категоричен бе той.

Коментирайки възможното обществено недоволство, Денков заяви:

„Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората. След пети избори се опитваме да направим правителство, за да може да се работи. Става дума за много реформи и законопроекти, които Министерският съвет трябва да изготви и внесе в парламента, тъй като има голямо забавяне“.

Николай Денков коментира и напрежението по въпроса за службите:

„Този запис беше разтълкуван напълно превратно от медиите. Службите трябва да служат на България. Службите в момента са избрани от един единствен човек, това е президентът Радев. Не казвам, че това е лошо. Не е вярно, че искаме да ги изземем от Радев. Искам правителството да може да работи със службите. Същината е, че трябва да има разделение на властите“.

Той изрази надежда, че ще продължи да работи с президента конструктивно, защото с него „са работили години наред и се познават добре“.

Припомняме ви, че ПП-ДБ и спечелилата изборите ГЕРБ-СДС се разбраха миналата седмица да съставят управленска формула с приоритети и ротационно премиерско място – 9 месеца акад. Денков на стола, след това на него ще седне Мария Габриел, която ще бъде вицепремиер и външен министър в проектокабинета.

В обща декларация двамата декларираха:

„Поемаме този риск с ясното съзнание, че ако тези промени, заради които се захващаме, тръгнат в грешна посока, ние двамата сме си казали, че ще си подадем оставката, защото смисълът от това правителство е да може да работи и парламента, за да приеме правилните закони“.

Ето и съставът на кабинета:

Асен Василев – министър на финансите и на еврофондовете

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Зарица Димкова – министър на туризма

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.

Снимка: БГНЕС

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина