БългарияВластИзбориНовини

Николай Денков връща днес изпълнен втория мандат

Президентът Румен Радев ще приеме в 11:00 часа днес кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за министър-председател Николай Денков, на когото, съгласно конституционната процедура, връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщава БТА.

В петък от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС представиха официално имената на министрите в проектокабинета с втория мандат. Освен състав на редовно правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа, обявиха в съвместно изявление пред медиите в Народното събрание Николай Денков и Мария Габриел, които са номинирани за премиер и вицепремиер с договорена ротация на девет месеца. По-рано през деня представители на първите две преговарящи политически сили разговаряха с парламентарната група на ДПС.

Кандидатът за премиер обясни, че съставът на проектокабинета е насочен към включване на повече експерти. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е предложен за министър на финансите, а депутатът от ПП-ДБ и член на ръководството на „Да, България“ Атанас Славов – за министър на правосъдието.

На 29 май президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата на ПП-ДБ за министър-председател акад. Николай Денков. Тогава държавният глава призова „Продължаваме промяната – Демократична България“ да преосмислят целесъобразността от този мандат, който, според него, вече е дискредитиран.

В петък кандидатът за премиер обяви, че ще върне на президента „папката – попълнена“. Окончателният списък с имена от проектокабинета с втория мандат ще бъде внесен в президентството в понеделник, съобщи тогава Николай Денков. Съгласно Конституцията, когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина