ИзбориНовини

Божанов и Манол Пейков: “Ти броиш” търси още 359 души за пловдивските секции

Специална среща в Пловдив, посветена на платформата “Ти броиш”, събра водещи кандидати на коалицията “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Срещата беше по идея на Манол Пейков, който е на седмо място в листата на коалицията в 16-и МИР Пловдив и на бившия министър Божидар Божанов, кандидат в листата в 23 МИР в София. Към тях се присъедини и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, който води листата на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” в Пловдив.

“За жалост извадиха хартиените бюлетини от задънената им улица. Това увеличава рисковете от всякакви грешки и манипулация на изборния процес. “Ти броиш” е система за успоредно броене на гласовете. Тя пречи на задкулисните игри да вземат драстичния завой към подмяна на вота. В България има 12 000 секции, разбирате, че е трудно да се намерят толкова доброволци. Дори и за голям град като Пловдив – имаме доброволци само за централните секции, тези в покрайните на града се покриват трудно”, каза кандидатът на “Демократична България” Манол Пейков, който е бил част от “Ти броиш” преди две години.

“Всички си даваме сметка колко важен е изборът, пред който сме изправени. Ако не беше така, нямаше Народното събрание спешно да променя изборния кодекс. Уви, сега имаме само хартиени бюлетини. Това със сигурност доста ще затрудни отчитането на резултати за разлика от предишните избори“, заяви Минчев.

“За първи път бях част от изборния процес през 2019 г. в една секция в София. И когато започна броенето видях как има член на СИК, който бъркаше невалидните бюлетини с тези “не подкрепям никого”. А това въобще не е така и тази разлика може да извади или да вкара някого в парламента. Всички знаем, че хората грешат – волно или неволно. “Ти броиш” помага грешките да са по-малко”, добави Минчев.

“Целта на “Ти броиш” е да убеди хората, че вотът е честен. Защото има много хора, които целенасочено правят точно обратното. Наблюдателите са регистрирани от нашата партия, но това не означава, че трябва да гласуват за нас. За “Ти броиш” е все едно за кого гласуват, стига да следят за честността на вота. Има инструмент, чрез който в реално време се подават сигнали за нередности. Тези сигнали минават през народни представители, които следят дали има законово нарушение. Тези жалби стигат до РИК или ЦИК и там се разглеждат. Това също повишава честността на вота”, коментира Божанов.

“Дигитализацията на администрацията е малка стъпка, която може да помогне много на България. Усилията на Божидар в тази посока са достойни за похвала, защото те помагат на гражданите. Част от тези усилия бяха разградени от “Хартиената коалиция”, но ние няма да се откажем. Не трябва да се пренебрегват усилията на всеки един човек. Затова е и важно да участвате в “Ти броиш”, призова Пейков.

Веселина Александрова, също кандидат в 16 МИР Пловдив, обясни и някои тънкости в процеса. “Представителите на “Ти броиш” не са длъжни да са в секцията от началото на изборния ден. Те не могат да гласуват в секцията, в която наблюдават процеса. Затова трябва да гласуват в секцията им по постоянен адрес и след това да отидат в секцията, която им е определена от “Ти броиш”, обясни Александрова.   

“Разбира се, координаторите на платформата съобразяват тези неща. Най-вероятно хора от Пловдив няма да бъдат пратени в Кърджали, защото е доста далеч”, добави Божанов.

“Към момента има 100 регистрирани души от Пловдив, търсим още 359 души, за да покрием всички секции тук. Правим обучения на малки групи, за да можем адекватно да отговаряме на питания. Дни преди изборния ден ще се обадим, за да дадем пълномощно на всеки човек и да му кажем къде е разпределен”, каза още Александрова.

“Ромските секции в Пловдив са рискови секции. Другите рискови секции са в някои села – при тях има масова смяна на вота на различни избори. В тези секции пращаме най-добре подготвените хора, за да могат те да подпомагат членовете на секционните комисии”, добви Александрова.

Божидар Божанов: Още не знаем дали може да има невалидни бюлетини от машината

Още не е ясно дали може да има невалидни бюлетини от машината за гласува. Това обяви Божидар Божанов в Пловдив.

“Бяхме на среща в ЦИК, но още няма указания по тази тема. Нашите очакванията са, че такива не може да има, защото не се използва химикал. Но Хартиената коалиция омаза изборния кодекс, така че не е ясно. Важно е да видим как се броят разписките от машината, защото за момента ЦИК не предвижда това да се случва. А това е инструмент за контрол. Последните мандати зависят от толкова малко гласове, че 17 гласа могат да променят разпределението”, заяви той.

“Машините не пречат на контролирания вот – те просто го правят по труден за реализиране. Спирането на контролирания и купения вот става, когато МВР си върши работата. Тезата, че пенсионерите не могат да гласуват на машини, е смешна. Данните показват, че броят гласували пенсионери не е спаднал”, коментира той.

Божанов добави, че не очаква по-висока избирателна активност в сравнение с предишните избори. “Ако има висока избирателна активност, това ще е защото сме мотивирали хората да излязат да гласуват. Традиционно и ние, и ПП качваме резултата си в последните седмици преди изборите. Тоест ние мотивираме хората. Това не се случва с ГЕРБ”, добави той.

“Гласове не се купуват в неделя, а преди това. Затова и сме отправили призив към министъра на вътрешните работи да стегне редиците”, заяви Божанов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина