Връщането на хартиените бюлетини отпадна от дневния ред

Избори 2021 Новини
Парламент

Гласът на Крум Зарков спря връщането на проекта на БСП за хартиените бюлетини

 

БСП даде предложението законопроектът да бъде обсъден тази седмица. То беше подкрепено от депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП, а против бяха народните представители от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Възраждане“ и шестима независими.

Предложението беше отхвърлено със 115 гласа „за“, 115 гласа „против“ и един „въздържал се“ (на депутат от „Продължаваме промяната“). Решаващият глас се оказа на един депутат от БСП, който гласува „против“.

По информация от парламента гласът „против“ от БСП е на депутата Крум Зарков.

В края на април 2021г. беше въведено изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели. Това стана след парламентарните избори, на които дотогава управлявалата партия ГЕРБ загуби мнозинството си, а тогавашните ѝкоалиционни партньори “Обединени патриоти” не влязоха в парламента. Въвеждането на машинното гласуване беше предложено от “Има такъв народ” и беше подкрепено от БСП, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри, вън!“.

Българите гласуваха по тези правила два пъти досега. Това стана на парламентарните избори през юли и на парламентарните и президентските избори през ноември миналата година.

През последните месеци обаче се появиха няколко предложения за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване.

През април БСП внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Оттогава проектът не е бил подложен на обсъждане в парламента.

В началото на юни инициативен комитет представи подписка в подкрепа на връщането на хартиените бюлетини. Сред участниците са издателят на „Труд“ Петьо Блъсков, издателят на ПИК Недялко Недялков, бившият водещ и евродепутат Николай Бареков, професорката по политическа психология Антоанета Христова, ММА-боецът Станислав Недков-Стъки. Част от тях публично са изразявали подкрепа за доскорошните управляващи от ГЕРБ.

ГЕРБ също внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини през юни.

Източчник: svobodnaevropa.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.