ГрадътЗелен градНовини

Започна изграждането на дублиращите кладенци за чиста вода на Брестовица

ВиК – Пловдив започна изграждането на дублиращите тръбни кладенци  за питейно – битово водоснабдяване на с. Брестовица, снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика.  Стартът бе даден от областния  управител  Дани Каназирева и  управителя на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три,  ще дублират старите и се намират в помпената станция край с. Кадиево.

Средствата за изграждането им са в размер на близо 120  хиляди лева и са  осигурени от ВиК.  Срокът за изпълнение е 20 работни дни.

„ Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Това е първата стъпка към осигуряване на чиста питейна вода за населението в изпълнение на поетия ангажимент от държавните институции  за решаване на проблема  с наличието на манган. За мен най-важното беше не просто да се реши проблемът, а да се реши  по най-бързия начин и дългосрочно, заяви областният управител.

От своя страна Спартак Николов допълни, че веднага  след излизането на експертния доклад и  предписаните от специалистите в него мерки, работата от страна на ВиК е започнала.

Чистата вода ще се добива от долния водоносен пласт. Досегашните водоизточници ще бъдат изолирани, за не се замърсят и новите с манган. Остава обаче проблемът с вътрешната и външната водопроводна мрежа и съоръжения – водоеми и помпена станция.

„Следващата седмица очакваме стартиране на процедурата по възлагане на проектирането и строителството на новия водопровод, допълни Каназирева.

По думите й хората не бива да се притесняват за трасето на новия водопровод, защото има нови технологии, които позволяват безизкопно полагане на тръбопроводи.

Според главен експерт в Областна администрация инж. Митко Стойчев, новият водопровод може да се положи на мястото на стария без да се налагат изкопни работи.

Едната технология е така наречената „бърстинг” технология, при която с торпедо се разбива и премахва старата тръба и в същото време се поставя новата, като може да се постави и тръба с по-голям диаметър. Другата безизкопна технология е полагане тръба в тръба. То може да бъде използвано по два начина – в съществуващата да бъде вкарана новата тръба или да се вкара свита полиетиленова тръба, която се разгъва с топъл въздух и заема формата на съществуващия водопровод.

„Отново апелирам Община Родопи да обединим усилията си за решаване на проблема на хората“, заключи Каназирева

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина