Японски ученици гостуват на връстници в Пловдив

Градът

Десетина деца от Окаяма са настанени в домовете на ученици от Руската и Английската гимназии

Ставайки от масата япончетата подредиха обратно столовете си като по конец, а пловдивските им връстници не го сториха

Група ученици от град Окаяма са на културен обмен в Пловдив. Десетината представители на Страната на изгряващото слънце гостуваха днес в Община Пловдив, където ги доведоха българските им връстници. Всички бяха посрещнати от зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, който им разказа накратко за Пловдив и връзките с техния роден град.  

„Пловдив и Окаяма са побратими градове повече от 1972 г., повече от 40 години. През 2014 година, кметът Иван Тотев бе на посещение във вашия град, а сега три години по-късно вашият град изпраща вас като гости в Община Пловдив, нещо което не се е случвало то 19 години насам“, каза в приветствието си към децата и техните учители Стефан Стоянов.

Окаяма е един от  десетките градове побратимени с Пловдив. Японкия град обаче има общо 6 такива побратимявания, а Градът под тепетата е единствения европейски. Окаяма е административният център на едноименната префектура и се намира се в южната част на о. Хоншу.

Японските гости ще останат в Пловдив цяла седмица. Заедно с домакините си – приемни семейства на техни връстници от Езикова гимназия „Пловдив” и Езикова гимназия „Иван Вазов” ще се запознаят едни други с културата и традициите на двата народа. Програмата им е наситена с разходки и екскурзии. Днес децата ще посетят Стария град и основните археологически обекти. Утре заминават за Бачковския манастир, а след обяд ще имат шанса да пробват най-новата атракция на Гребната – драконовите лодки. Предвидено е посещение и в Младежкия център.

Стефан Стоянов пожела на гостите от Окаяма да създадат трайни приятелства с пловдивските ученици, а ръководителят на програмата за обмяна на опит – Елена Вързилова, която е преподавател в ЕГ „Ив. Вазов“, заяви, че Пловдив и Окаяма има какво да научат един от друг.

Преди да си тръгнат децата си направиха обща снимка за спомен в Заседателната зала на Общината. Ставайки от масата япончетата подредиха обратно столовете си като по конец, а пловдивските им връстници не го сториха.

Далечните гости поздравиха на български с „Добро утро, благодариха за възможността да са тук и споделиха, че с огромно нетърпение са очаквали това преживяване.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.