„Шалом” осъди вандалската атака срещу Альоша

Градът

Свастиките и враждебни надписи върху монумента станали достояние и на еврейски организации по света

Пловдивската организацията на евреите „Шалом” излезе с декларация по повод вандалската атаката срещу паметника на Альоша и надраскването му с множество свастики, враждебни надписи, квалификации и обиди. Еврейската общност под тепетата остро осъжда този акт и припомня, че всеки опит  за разпространяване на омраза, ксенофобия и антисемитизъм се преследва от българските закони. Вярваме, че съответните  органи ще издирят нарушителите, се казва в позицията на „Шалом”. Ето и пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

В последно време ставаме свидетели на процеси, които въвличат еврейската общност на България в тълкуване на станали по време на Втората Световна война събития. Определени сили правят  внушения.    Злонамерено се драска варварски по паметници и с  квалификации се обиждат групи от хора.

В петък това продължи, този път в Пловдив. Бе посегнато на Паметника Альоша. Свастиките и нацистките символи бяха съпроводени от враждебни надписи, отправени към евреите. Нас, представителите на българската, в частност на   пловдивската еврейска общност, това ни наскърби и обиди. За съжаление, това отекна и в еврейски организации по света. Бе погазена паметта на 6 млн. наши сънародници, братя и сестри, загинали в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Категорично протестираме против този вандалски акт. Заставаме зад пловдивската общественост, която осъди това действие.Всички знаем, че всеки опит  за разпространяване на омраза, ксенофобия и антисемитизъм се преследва от българските закони и вярваме, че съответните  органи ще издирят нарушителите.

Искаме да напомним, че българските евреи са част от българското общество. Нашите деди са живели тук от столетия и са взели участие във всички борби в името на България. Участници са през годините в  развитието на българската държава, в изграждането на нейната база и надстройка. Преди 75 години българския народ , Православната църква, интелигенцията спасиха от неминуема смърт своите еврейски сънародници и написаха една светла страница в историята на 20 век , която евреите по света никога няма да забравят.

Нашият хилядолетен и красив град не познава  омразата между отделните етнически общности. Продължаваме да живеем заедно и приятелски, давайки пример на други общества по света в името на един справедлив свят!

Каква бе реакцията на руския посланик на самия паметник, четете след малко!

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.