Румен Радев: Френското предложение можеше да бъде много по- успешно

Градът Избори 2021 Новини

„Френското предложение можеше да бъде много по- успешно, ако нашите политици имаха имаха много, много по- голямо внимание към този процес“, заяви в Граф Игнатиево президентът Румен Радев. Той взе участие в празненствата на авиобаза „Граф Игнатиево“ за 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация.

Той обвини премиера Кирил Петков, че не се е съгласил с предложението му македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония и това да бъде началото на преговорите на западните ни съседи за присъединяването им към Европейския съюз. Президентът твърди, това е станало на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той изрази учудване как след това Петков е приел идеята, но когато тя е била предложена от френския президент Еманюел Макрон.

„Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време институциите и обществото да се запознаят с казуса“, заяви Радев.

“ Ако дипломатите от МВнР не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър – председателя в някакви приемливи рамки“, каза още по повод вдигането на ветото за еврочленство на Северна Македония президентът Румен Радев

Споделете ни във:

3 thoughts on “Румен Радев: Френското предложение можеше да бъде много по- успешно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.