Разкриват Кардото- една от двете главни улици на Филипопол

Градът

Пловдив е един от малкото градове в света, чийто централен площад не се е променял

Паолина Грозева
 
За поредна година започнаха разкопките на Античния Форум на Филипопол и по-конкретно- Западната част от Форума. Проучванията продължават със задача да се разкрие, колкото е възможно от пасажа, който се затваря между основата, върху която стоят колоните, пояснява археологът на обекта- Елена Кесякова. Този пасаж  е с ширина 10 метра и в него екипът от археолози очаква да разкрие и проучи най-ранния стилобат- основата на колоните. При миналогодишните проучвания специалистите попаднали на много малък сектор от него, като през този сезон планират да го продължат.

Елена КесяковаПроучванията няма да бъдат само върху този най-ранен културен пласт, а и върху по-късните. Културните напластявания, образували се с хилядолетия, са повече от 5 метра, пояснява Кесякова. Проучват се и магазините на древния площад както и така нареченото кардо- една от двете главни улици на античния град. Археоложката се надява, че с екипа й ще приключат проучванията до края на годината. Във връзка с планирания проект за консервация и реставрация ще трябва да се разшири обектът с още 2-3 метра, в посока Пощата.

Пловдив е един от малкото градове в света, чийто централен площад   не е променял местонахождението си  с хилядолетия. Ако плануваният проект бъде изпълнен, градът под тепетата ще бъде с още една крачка напред в Едни от първите находки за тази годинанадпреварата за Европейска столица на културата, смятат експертите от екипа на разкопките.

Кесякова сподели,че ще има възможност скоро всички граждани и гости на града да могат да наблюдават процеса на работа през специална прозрачна стена, ограждаща обекта. А тези, които имат интерес към откритите тук находки, могат да ги видят в изложбената зала в Археологическия музей до септември месец. Отивайки там обаче, забравете за фотоапарати и телефони, тъй като снимането е абсолютно забранено.


 

Споделете ни във:

1 thought on “Разкриват Кардото- една от двете главни улици на Филипопол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.