АктуалноБизнесГрадътИзбор на редактораНовини

Работната ръка- най-голямото предизвикателство пред туристическия сектор

Второто издание на голямата хотелиерска среща Hospitality Circle 2024 събра десетки собственици и мениджъри на хотели и представители на туристическия в хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv Center. Участниците във форума направиха преглед на състоянието и перспективите пред бизнеса, обсъдиха и потърсиха решения на по-сериозните предизвикателства, които срещат в работата си и чрез дискусии идентифицираха нови възможности.

Изясниха се всеобщите проблеми на бранша в България, както и локалните ни в Пловдив. Като най-сериозен на национално ниво се очерта казусът с работната ръка или по-скоро нейната липса, както и качество й. Той бе посочен от всички в залата като нерешим на този етап. На местна почва бе даден примера с текучеството на кадри към морето и зимните курорти, непостоянството на персонала, както и подготовката му- оборудването в професионалната гимназия по туризъм в Пловдив е от 80-те години например. Хотелиерите обсъдиха дали е възможно младежите от генерация Z да работи в туристическия сектор и дали въобще е възможно това. В дискусията стана ясно обаче, че представителите на това поколение са новите потребители на туристически продукти и трябва да има фокус и върху тях.

Като основен пловдивски проблем бе посочен и липсата на развитие на летище Пловдив. Всички са на мнение, че ако има повече полети там, Пловдив ще има огромен ръст на туризма. Решението обаче е в ръцете на държавата, а тя определено не демонстрира желание да ги размърда.

На тема качество на туристическата услуга се посочиха няколко неща, по които да се работи- естетизацията на градската среда и запълване със съдържание на къщите в Стария град по нестандартен начин. Като например с кулинарни вечери за туристически групи- нещо, което се прави в градове като Прага например.

Някои хотелиери отбелязаха, че в последно време са наблюдава свиване на интереса, особено що се касая вътрешния туризъм в по-високия сегмент. Явно икономическата ситуация в Западна Европа започва да влияе на бизнеса и у нас.

В рамките на форума се коментираха и големите възможности за местния бизнес от цялата сферата на туризма, които разкриват културата и събитийния календар. Всички са наясно, че когато в града има голямо събитие, свободни места за настаняване няма, а в Пловдив  се влива огромна финансова инжекция. Това обаче се случва предимно в летните месеци. Затова от бранша мечтаят за по-наситен културен календар- хотелите да бъдат пълни не 10 уикенда в годината, а през по-голямата й част. В панела на тема „Туризъм на преживяванията: как чрез специални събития, култура и гастрономия да стимулираме интереса към дестинацията и ръста на местната икономика?“ се включи заместник-кметът Пламен Панов.

„Стремим се чрез съчетаване на различен тип събития, с инвестициите, които правим в културния календар, чрез подкрепата на разнообразни събития и активности, да привличаме още повече туристи“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина