АктуалноВластГрадътИзбориИзпод тепетоМненияНовини

ПП-ДБ искат половин млн. лв. за нови велоалеи в Пловдив

Общинските съветници от ППГОС “Продължаваме Промяната – Демократична България” в Пловдив предлагат в бюджет 2024 на града да се заделят близо 3 милиона лева за проектиране и ремонт на детски градини, улици и прилежащата им инфраструктура, нови велоалеи, междублокови площи и зелени пространства.

Те считат за нереалистично завишаването на приходите от имуществени и други местни данъци с 19,7 млн. лв., при доходите от собственост с 9,9 млн. лв., при глоби, санкции и наказателни лихви с 2,6 млн. лв., както и при постъпленията от продажба на нефинансови активи със 7,1 млн. лв.

„Ако няма гаранция за постъпването на приходи, които имат непостоянен характер, те не трябва да се планират в първоначалния бюджет на общината, а да се заложат при евентуална актуализация“, обясниха от групата на ПП-ДБ.

Според тях, необосновано е и планирането на толкова високи разходи за външни услуги и други разходи за издръжка. 

Разчетените разходи за лихви и за заеми от банки не отговарят на информацията от регистъра на общинския дълг, предупредиха още съветниците от ПП-ДБ.

Анализът на най-важния финансов документ на Пловдив показва още, че заложените постъпления от общински такси са в размер на 82 млн. лв., при положение, че за 2023 г. са отчетени 62 млн. лв.

„Това може да е продиктувано или от повишаване на събираемостта на общинските такси, за което следва да се предприемат мерки, или от повишаване на размера на общинските такси, каквото предложение все още не е разглеждано или внасяно в Общински съвет“, категорични са от „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

От групата в ОбС на Пловдив предлагат още в бюджет 2024 да се заделят почти 200 000 лева за проектиране на три нови детски градини – една в „Северен“ и две в „Западен“, почти 1,5 милиона лева за ремонт и изграждане на нова инфраструктура, 500 000 лева за велоалеи, 200 000 лева за проектиране на зелени площи в междублоковите пространства и около река Марица, както и изграждане на поливна система за тепетата в Пловдив.

От ПП-ДБ в местния парламент настояват още по 200 000 лева да бъдат предвидени за фитосанитарна оценка на дърветата в парковете “Лаута“ и “Отдих и култура”, на Младежкия хълм, Бунарджика и Сахат тепе, както и за създаване на фонд за възстановяване на сгради паметници на културата от Община Пловдив за сметка на собствениците. Групата настоява още за заделяне на 40 000 лева за увеличаване финансовото подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

Общинските съветници от ПП-ДБ считат още, че има неравномерно разпределяне на средствата за финансиране на капиталови разходи на районите на Пловдив. 

Затова от групата настояват за увеличение на разходите за текущи ремонти и благоустройство на шестте кметства.

Предложенията на ППГОС “Продължаваме Промяната – Демократична България” ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на ОбС на Пловдив. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Пълен абсурд е с наши пари да възстановяваме старите къщи. Собствениците им, като не могат да се разберат, и да се грижат за тях, да ги продават.

    1. Пълен абсурд е, чиче, да се строят стадиони на частни отбори с нашите пари. Чиче, успокой се. Комунизама нема се върне, лошото е, че и тъпоглавите сте още тука и в работно време са ви строили да коментирате.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина