ГрадътЗдравеИзпод тепетоНовини

Пловдив се включва в протеста на хората с увреждания

За 10 часа пред сградата на РЗИ в Пловдив е насрочен протест на хора с увреждания и пациенти с редки заболявания. Те се включват в днешния национален протест под надслов „Нищо за нас, без нас!“, съобщава БНР.

Демонстрации са насрочени пред сградите на здравните инспекции в големите градове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Ямбол, Шумен, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, а в Русе – пред местния ТЕЛК.

В София демонстрацията започва в 9,30 часа на площад „Независимост“.

Хората с увреждания настояват за промени в Наредбата за медицинска експертиза и право на достоен живот. Сред конкретните искания са обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса и високотехнологична лаборатория за изследване на редки генетични болести. Недоволните ще внесат декларация с 11 искания в Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

Това е втори протест на хората с увреждания от началото на годината. На 10 януари те протестираха пред Министерския съвет и настояха да се върнат правилата за определяне на процент инвалидност от 2018 г., да не се спират инвалидните пенсии и помощи на хората с изтегли ТЕЛК решения, докато чакат ново преосвидетелстване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина