Пловдив се включва в Деня без асансьори

Градът

Пловдив ще се включи в международния Ден без асансьори, който ще бъде отбелязан на 25 април. Инициативата у нас се координира от сдружение "BG Бъди активен".  В България кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността относно ползите от физическата активност; да насърчи редовното участие в различни видове спорт и да подобри възможностите за достъп до движение и физическа активност. Всяка следваща година участниците в инициативата се увеличават, расте броят и на нейните посланици- институции, медии, обществени личности.

Ден без асансьори е събитие, което цели да привлече общественото внимание към темата за това колко важна за здравето ни и ежедневната физическа активност. „Целим да покажем колко лесно е да преборим застоелия начин на живот. Заедно можем да докажем, че чрез съвсем малка промяна в навиците ни, можем да подобрим дългосрочно здравето и настроението си, без да са ни нужни допълнително време и средства“, смята Биляна Милева, национален координатор на инициативата: „За в момента много университети и офис сгради от цяла България за потвърдили своето участие, като отното очакваме над 350 000 човека да се включат“.

Движението по стълби, без да се използват ескалатори и асансьори, предоставя на всеки шанс да започне със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да завърши деня си с доза здравословно усилие.

Всеки желаещ да вземе участие в инициативата може да го направи. Изберете стълбите вместо асансьора и бъдете част от “Ден без асансьори“. Естествено, събитието е доброволно и асансьорите могат да останат достъпни за хора с увреждания, както и за тези, които просто не проявяват желание да се включат.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.