Пловдив отбелязва Нощта на прилепите тази събота

Градът Зелен град Новини

Нощта на прилепите ще бъде отбелязана на 2 октомври от 17 ч. в Дондуковата градина, зад природонаучния музей. В Европа се организира за 25-та поредна година, а от Зелени Балкани и партньорите ни – Регионален природонаучен музей, Пещерен клуб Джендема, Клуб за планинско-приложни спортове Агарта, са подготвили няколко занимания за обществеността, за да покажат, че прилепите не са страшни и опасни, а напротив много симпатични и полезни.

За спазване на мерките от Заповедта на МЗ е нужно всеки желаещ да участва в събитието да се запише в онлайн формуляр, а по-късно организаторите ще се свържат с него/нея, за да потвърдят участието му.
Ето програмата:
17:00 ч. – Дондукова градина, гр. Пловдив – начало на събитието
17:15 ч. – Презентация за прилепите в Плантариума на музея
17:15 ч. – Четене на детската книжка за „Приключенията на прилепчето Дарки“ в една от залите в музея
17:00 – 19:00 ч – представяне на пещерни техники и работа за проучване на прилепите в Дондуковата градина
17:00 – 19:00 ч изложби , банери и пъзели за прилепите в Дондуковата градина
19:00 ч – подслушване на прилепите в парка с ултразвуков детектор

„ Информационната кампания Нощ на прилепите в България ще се отбележи през 2021 година благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията. Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери”, казват организаторите от Зелени Балкани и техните партньори.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.