ГрадътНовини

Обявиха близо 1000 места за второто класиране за прием в първа група на детските градини

Отмениха нулевия прием за Майчина грижа

Близо 1000 са свободните места за второто класиране за прием в първа група на детските градини, обявени днес от  Община Пловдив за следващата 2021/2022 учебна година. Резултатите от класирането ще станат ясни 3 юни 2021 г.

Родителите могат да се запознаят с местата от интернет страницата на електронната система за прием  dz-priem.plovdiv.bg. За класирането за първа група са обявени 985 места, 54 места за втора възрастова група, 47 за трета и 64 свободни места за четвърта подготвителна група. За яслените групи местата са 71, като тенденцията е свободните места в тях да бъдат обявени през юли и август, така че постъпването им да е след напускане на 3-годишните деца.

Местата за 3-годишните деца са разпределени в  95 групи, като допълнително са обявени  3 групи  (по една на двата адреса на ДГ „Майчина грижа“ – район „Централен“ и една в ДГ „Елица“ – район „Западен“)

Общият брой 985 свободни места за първа възрастова група са разпределени по райони, както следва:

  • „Централен“ – 198 свободни места;
  • „Източен“ – 186 свободни места;
  • „Западен“ – 119 свободни места;
  • „Северен“ – 114 свободни места;
  • „Южен“ – 192 свободни места;
  • „Тракия“ – 176 свободни места.

Най-много свободни места за родените през 2018 година деца има в:

–       ДГ „Перуника“- район „Централен“ – 54 бр. Сградата е след основен ремонт, с плувен басейн, физкултурен салон и нови детски площадки. Тя ще отвори врати за новата учебна година, затова в нея се откриват три нови групи за деца, родени през 2018 г.;

–       ДГ „Майчина грижа“ – основен и втори адрес (район „Централен“);

–       ДГ „Елица“ в район „Западен“;

–       ДГ „Захарно петле“ и ДГ „Космонавт“ в район „Северен“;

–       ДГ „Д-р Е. Бороу“, ДГ „Еделвайс“ и ДГ „Кремена“ в район „Тракия“;

–       ДГ „Малина“, ДГ „Малина“ с втори адрес ул. „Бугариево“ №30, ДГ „Осми март“ с втори адрес бул. „Н. Вапцаров“ № 80 и ДГ „Светлина“ в район „Южен“;

–       ДГ „Лилия“, ДГ „Маргаритка“ и ДГ „Наталия“ в район „Източен“.

Освен в допълнителните групи и местата над капацитета, в свободните места са включени и децата, които на първото класиране по някаква причина не са записани, защото използваните от родителите критерии не са доказани или се изчаква второ класиране, или има допуснати пропуски при попълване на формуляра, обясниха експертите от отдел „Образование“. Сред често срещаните грешки, са използване на критериите за хронични заболявания без наличие на решения на ТЕЛК, както и ползване на новия критерий за еднаквост на настоящия и постоянния адрес на детето, който не се доказва при автоматичната проверка. Родителите, чиито деца на първо класиране не са записани (анулирани са по някаква причина), трябва внимателно да подредят желанията си и да изберат ползваните критерии, защото след второ поредно анулиране, могат да попаднат под забрана за кандидатстване за 40 дни.

Крайният срок за подаване на заявления онлайн за участие във второто основно класиране е 01.06.2021 г. и всички данни следва да са актуални към тази дата. При необходимост от нанасяне на корекции във вече подадени заявления, те да бъдат анулирани и да бъдат подаден нов формуляр. Системата запазва всички въведени от родителите данни и подаването на ново заявление става много бързо.

Родителите, които искат да подадат заявление на хартиен носител, трябва да го внесат при директора на съответната детска градина, която им е първо желание, до 31.05.2021 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина