Обсъждат правата, превенцията и правораздаването при ПТП в Пловдив

Градът Новини

Конференция, организирана от Фондация „Отворена длан“, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“  и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи ще се проведе в Пловдив.

Срещата ще се състои на 26 юли 2022г., вторник, от 10 часа в зала 300, ет.3 в сградата на Областната администрация на Пловдив. Експерти ще обсъждат проблемите при наказателно преследване на причинителите на тежки пътни произшествия с жертви и ранени.

Какви са проблемите при наказателното преследване на отговорните за пътни произшествия, завършили с жертви и ранени, нужни ли са законодателни промени, какво е законодателството по темата в страните от ЕС – това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на конференция, организирана от Фондация „Отворена длан“, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Анализ на европейското законодателство и европейската съдебна практика в областта на правораздаването при ПТП ще направи юристът Атанас Бояджиев. Под формата на дискусия ще бъдат направени и предложения за промени в нормативната уредба в България, които биха довели до реални резултати при налагането на наказания на причинителите на тежки пътни инциденти.

От Българската асоциация на пострадалите при катастрофи ще представят информация какви са правата на пострадалите при ПТП, както и мерките за превенция и осигуряване на пътна безопасност. От тяхна страна ще бъде направена и демонстрация ,,Не шофирай пил‘‘ – представяне на иновативни очила, които имитират състоянието на шофьора при употреба на алкохол.

„Лайка“-България ще покаже технически средства за документиране на доказателства на местопроизшествието.

На срещата се очаква широко институционално присъствие, медии и други заинтересовани страни.

Събитието се организира в изпълнение на дейност по проект „Подобрения в областта на правораздаването чрез анализ на европейската практика и българските съдебни традиции в областта на наказателното преследване на виновните за ПТП с наличието на жертви/ранени“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, приоритетна ос „Прозрачна и ефективна съдебна система“.

Достъпът до срещата е с вход свободен и без предварителна регистрация.
Адресът на Областна администрация Пловдив е гр. Пловдив, пл. ,,Никола Мушанов‘‘ № 1.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.