Градът

Няма да бутат галерията на Гладстон

Новата голяма арт зала ще е на Гладно поле

Галерията на Гладстон, в която се помещава Дружеството на пловдивските художници, няма да бъде бутана. Това е финалното решение на кмета Иван Тотев след среща с представителите на ДПХ покрай разразилия се скандал със залата им. Градоначалникът се е отказал от първоначалната идея новата голяма Градска художествена галерия да се вдига на 18 метра височина на Гладстон. Освен това обещал на председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева отпускането на 29 хиляди лева за технически проект за ремонт на сградата.

Мястото, на което на обща площ от 2500 квадратни метра ще се разгърне бъдещата модерна художествена галерия, ще е в квартал Гладно поле, съобщи Иван Тотев. Процесът по изграждане на бъдещата арт зала на града ще стартира още през лятото, когато се очаква общината да придобие терен от 90 декара в района от Министерството на отбраната. Освен галерия там ще има и административен център.

За арт залата ще бъде организиран международен архитектурен конкурс. Целта е новата градска галерия да бъде открита до 2019-та, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата. Кметът информира още, че администрацията ще отпусне допълнителни 30 хиляди лева за изграждането на Галерия за съвременно изкуство на стълбите на Каменица, на мястото на бившата Калигула, която ще е филиал на ГХГ.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Отлично, че няма да я бутат. Сега да си променят мнението и застроежа – вместо нов бетон на майната си, да настанят галерията в тютюневия град – по-централно, по-евтино, по-уместно и по-издържано естетически.

  2. Всеки квадратен метър – юмрук в лицето на простащината.
    Ако ставаше със застроени площи, ех, само да ставаше, то и артистите и художниците, барабар с музите щяха да носят жълти каски… Но за да се създаде културен продукт, не трябва само бетон, трябва и акъл.

  3. Еха, чак в Царевиците да изселиме любителите на Изкуството! Важното е да завземем имота на ГХГалерия на Главната === и без т’ва вече подготвен така елегантно със бакалската витрина към Главната, сякаш си няма Истински Параден Вход с Рецепция и Стълбище откъм Пияцетата === а и да не им дадем бившата БНБ на малката Главна. Далаверата – с пълна пара. Хвала!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина