Градът

Новата система в градския транспорт тръгва от 1 април

До края на годината завършват на 100 процента транспортния проект

Общината призова за търпение по повод напрежението около местата, на които се полагат маркировките на велоалеите

Новата система за таксуване в градския транспорт ще стартира на 1 април. Дотогава гражданите ще бъдат запознати с всеки детайл от функционирането й чрез серия от информационни кампании. Необходимо е време хората да приемат и да свикнат с новото оборудване и начина, по който ще работи системата, обясниха днес от ръководния екип на големия транспортен проект. Новият ресорен зам.-кмет Георги Маринов гарантира, че той ще бъде завършен успешно на 100 процента до края на годината, докогато е и крайният срок за изпълнение. В момента вървят анализи и до 15 дни от администрацията ще излязат с информация за цените на билетите и картите в условията на новата транспортна система. Подготвя се и нова наредба, която се очаква да бъде предложена и гласувана с приемането на бюджет 2016 в началото на януари.

202 спирки са с прекарана енергия и очакват електронните табла, които вече са доставени в Пловдив, но ще бъдат монтирани на финала на транспортния проект, за да не станат жертва на вандалски прояви. Трасетата на велоалеите са изпълнени, на някои места остава само полагането на маркировката. Извиняваме се на пловдивчани за причинените неудобства с поставянето на маркировката по някои възлови кръстовища и призоваваме за още малко търпение, каза ръководителят на проекта Борислав Кръстев. Той отчете още, че 600 светофарни уредби вече са подменени, монтирани са и първите десет контролера. Работи се и по оборудването на автобусите, като до края на седмицата ще бъде пусната и първата пилотна линия №22. Действаме в ритъм и ще се справим в срок. Действа се и в Центъра за управление на трафика, каза още Кръстев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. :Д в САЩ… те там сигурно и електронно гласуване ша имат, ама ти ш обянсниш ли на бабите „как бе момче, как да го свържа“… то е яко такова… готяно е ама ддз.. мисля, че пенсиите ш видят много зор и няма да се случи

  2. ВТОРО:
    В САЩ автобусите не спират на ВСЯКА спирка, ако не им махнеш. или ако отвътре за слизане не сигнализираш и така се печели време разтакаване, гориво и амортизация..

  3. Важен елемент от подобряване на автобусния градски транспорт е да се изостави „съветската“ система за качване през ЗАДНАТА врата и да се учреди качването ОТПРЕД което улеснява контрола БЕЗ „кондуктор“. АМЕРИКАНСКИЯТ шофьор без проблем следи как се таксуват, има си и автоматика, а и продава билети, както отдавна софиянците са възприели. С КАЧВАНЕ ОТПРЕД И СЛИЗАНЕ ПРЕЗ ЗАДНИТЕ ВРАТИ ПЛОВДИВ ЩЕ БЪДЕ НАЧЕЛО, ПИОНЕР НА ЕДНА НОВА, ПО-ДОБРА СИСТЕМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина