Небрежност при боравене с открит огън е най-честата причина за възникнали пожари в Пловдивско

Градът

Осем души са загинали в пламъци от началото на годината в областта. Изгоряла е два пъти повече гора в сравнение с 2016-а

Зам.-директорът на РДПБЗН: В Пловдив имаме един от най-големите доброволни отряди, момчетата дават дежурства наравно с пожарникарите

Между пожарникарите и журналистите има една професионална шега, която си е чиста истина. Тя гласи: дори и цялата държава да почива това не важи за огнеборците и драскачите. В навечерието на професионалния празник на българските пожарникари – 14 септември, отново си я припомнихме, докато огнените момчета се отчитаха пред точно трима представителите на медиите под тепетата какво са свършили от началото на годината и как в работа ще отбележат Седмицата на противопожарната безопасност в Пловдив.   

От началото на годината служителите на Регионална дирекция по противопожарна безопасност и защита на населението – Пловдив са се отзовали на 4 246 сигнала. 552 са били пожарите с материални щети, на фона на 546 за миналата година, разказа зам.-директорът на РДПБЗН-Пловдив Петър Тосков. 816 декара гори са изгорели в Пловдивско, което е почти два пъти повече от горските декари горели през 2016-а. Цифрата при площите, засети с жито е още по тревожна – 877 дка, срещу 220 за миналата година.  

17 души са пострадали при пожари в Пловдив и областта от 1 януари 2017-а досега. Черната статистика отчита 8 загинали за този период. По-голямата част от жертвите са самотно живеещи възрасни хора. Тук проблемът е по-скоро социален и ще трябва да се впрегнат силите на цялото общество за превенция, коментира инспектор Цвятко Дешев говорител на РДПБЗН-Пловдив. Добрата новина е, че са с трима по-малко от миналата година. Другата добра тенденция е ,че транспортните пожари в автомобили са намалели от 82 на 67 за тази година.

Най-много пожари в Пловдив и областта са възникнали при небрежност по време на боравене с открит огън, съобщи инспектор Дешев. Техният брой от началото на годината е 201. Близо 170 са пожарите, които са възникнали от късо съединение, а 101 – от техническа неизправност на електроуреди, 87 пожара са възникнали от природни явления, 20 от неправилно използване на уреди и още 20 – от детска игра, 21 – от самозапалване. Само 8 са резултат на огневи работи, а 9 са били запалени с умисъл. В процес на уточняване на причините за възникването им са  132 пожара.

Два са най-големите и продължителни пожари в областта от началото на годината. Става дума за първия пожар в Екозавода в Шишманци от 2 юни и пожара в кравефермата в Поповица от 2 август.

Пловдивските огнеборци са оказвали помощ и на колегите си от Благоевград при гасенето на пожара в Кресненското дефиле.

Зам.-директорът на РДПБЗН похвали Доброволно формирование „Пловдив 112“. Петър Тосков обяви, че в Пловдив имаме един от най-големите доброволни отряди и момчетата от няколко месеца дават дежурства съвместно с пожарникарите. „Ние работим много добре с доброволците”, добави Тосков.

Според промени в закона, общините с под 20 хил. жители вече са задължени да поддържат такива доброволни формирования. В момента се сформират такива отряди към община Съединение и към община Лъки. В Кричим доброволният отряд си има и собствен противопожарен автомобил, каза още Тосков.

По повод 14 септември – Кръстовден и Професионален празник на служителите от ГДПБЗН-МВР, 20 пожарникари от Пловдив и областта ще бъдат наградени за професионални успехи на специална церемония в двора на РДПБЗН-Пловдив.

Цялата програма за Седмицата на пожарната безопасност може да видите ТУК.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.