ГрадътИзпод тепетоНовини

Най-известните площади в Пловдив

Дигиталният пътеводител Lost in Plovdiv представя най-популярните и ключовите площади в града под тепетата, а оставяме вие да добавяте тези по кварталите

В рамките на населените места големите обществени пространства винаги са съществували и са имали важна роля. Отначало това са били кръстовищата на главни търговски пътища, където са се разменяли стоки и се създавали контакти, а днес те се приемат като основна отправна точка, когато искаме да се ориентираме или да съберем по-голяма група от хора.

Събрахме за вас най-популярните и ключовите в Града под тепетата, а оставяме вие да добавяте тези по кварталите.

Площад Централен

Развитието на мястото около Централна поща в площад започва след края на Първото мострено изложение през 1892, заради което е създадена градината и пространството около нея. Отначало носи името „Цар Симеон”, а след 09.09.1944 е наречен „Площад Централен”.

В края на 60-те започнало голямото му циментиране, а малко по-късно, когато Дража Вълчева е секретар на Окръжния комитет на партията, се поставя настилката, която се помни от пловдивчани като „плочките на Дража“.

През 1970-те и 1980-те години при цялостната реконструкция на мястото и улиците около него става ясно, че под площада и съседното пространство се намира централният площад и на древния град – Форумът на Филипопол.След разширяването на пощата, площадът се застила със скъпи врачански плочи от варовик, които при последната реконструкция през 2019г. биват подменени.

В последните години тази част от града ни се превърна във впечатляващ музей на открито и любимо място на пловдивчани и гостите на града.

Площад Стефан Стамболов

Той заема пространството пред сградата на Община Пловдив, известно още с името Копчетата заради специфичната форма на седалките по него.

В античността в района на площада са съществували Римски терми (бани), чиито останки са открити през 1930-те години. През Османския период на мястото се е издигала „Аладжа джамия (шарена джамия)“.

През 1997 г. по време на управлението на пловдивския кмет Спас Гърневски е взето решение площадът да носи името на Стефан Стамболов и тогава е построен и паметника на държавника.

За останалите площади може да прочетете в единствения дигитален гид под тепетата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина