ГрадътЖивотЗдравеНовини

Кои са най-активните учебни заведения на България

Професионална гимназия по електротехника и електроника-  Пловдив , ЧСУ Българско школо, София;  СУ „Христо Ботев“ Камено, Бургас, ОУ „Елисавета Багряна“, Сливен; ДГ „Албена“, Пловдив; ДГ №30 „Синчец“, Варна и Детска градина „Здравец“, Банско са носителите на титлата „Най-активно учебно заведение” на България за 2023-та година, обявиха от сдружение BG Бъди активен. Призьорите са организирали богата и интересна програма, като сред най-интересните, извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са: креативна физзарядка, стрелба с лък, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически зелени игри, стрийт фитнес, демонстрации на карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и други. Това, което отличи първенците в тазгодишното девето издание на кампанията са представянията им в двата нови допълнителни критерии, а именно работа медии и включването на популярна личност в програмата с цел мотивация на децата към добрият пример на българския спорт.

Близо 800 учебни заведения (училища и детски градини) от  цялата страна, като организираха множество различни събития с участието на над 230 000 ученици. Над 100 обичани личности от българския спорт подкрепиха Ден на Спорта в Училище и се присъединиха към събитията в учебните заведения. Олимпийски и световни шампиони, национални първенци, легенди от различни спортове и актуални състезатели станаха част от програмата на Най-активния ден в училища и детски градини от цялата страна. Тереза Маринова, Станка Златева, Владимир Николов, Николай Бухалов, Валери Божинов, Христо Стоичков и много други успешни лица от българския спорт застанаха зад каузата за повече активно време в учебните заведения

Екипът на BG Бъди активен изразява своята благодарност към всички учители и директори, които работят неуморно за повече активно време у децата – “Ден като този ни показва, колко много преподаватели осъзнават проблема  с обездвижването и се опитват да намерят различни начини да покажат на децата колко е хубаво да се движиш”, коментира Ласка Ненова, основател на BG Бъди активен – “ С Европейски ден на спорта в училище показваме нуждата от фокусирано внимание и повече инвестиции във възможностите и пространствата, където нашите деца и млади хора да бъдат активни, да танцуват, спортуват и да заобичат движението.”

Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, бе под мотото Спорт #БезОтпадъци , като 85% от участващите преподаватели са работили с децата по въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на  заобикалящата го среда. 

Инициативата  Ден на спорта в училище получи подкрепа от Министерството на образованието и  Министерството на младежта и спорта, както и редица общини и областни управи от цялата страна. Предстои и официална церемония по награждаването на учебните заведения, носители на титлата “Най-активно учебно заведение на България”.

Деня на спорта в училище е част от дългогодишната програма на BG Бъди Активен  “Раздвижваме България”.  Европейски ден на спорта в училище е финансиран по програмата Еразъм+ на Европейската комисия и е ключово събитие в Европейска седмица на спорта #BEACTIVE.

Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина