ГрадътИзбориМнения

Йордан Иванов: 40 милиона лева са нужни за почистването на реките в областта

„ В България, когато се случи бедствие като това, което се случи в Карловско, сме царе на това да си подаваме топката. В центъра на новините бяха едни политици, грабнали едни лопати. Дали изкупуват вина, дали правят кампания или бяха искрени в солидарността си, няма голямо значение, защото работата им е да дават решение”, каза вторият в градската листа на Демократична България за града и първи в областната Йордан Иванов. Бившият областен управител и евродепутатът Радан Кънев гостуваха в откритото студио на „В Капана на Под тепето”, този път на северния бряг на река Марица. Необичайното място бе избрано неслучайно- дни след потопа в Карловско то е нагледен пример за безсилието на институциите да поддържат речните корита и прилежащите им зелени площи, което е най-честата причина за трагедията от началото на месеца.

„ Нека хванем бика за рогата и кажем, че 12-годишната политика на ГЕРБ по поддържане на речните корита се изразяваше в добив на инертни материали. След калкулацията, която направих, докато бях областен управител, стана ясно, че за почистването на реките, които се нуждаят от такова на територията на областта, са нужни 40 милиона лева. Законът казва, че речните корита, тяхната проводимост се осигурява с процедура по ЗОП. Единственият начин да се поддържат речни корита е чрез финансов ресурс, осигурен от Министерски съвет.Следва да повдигнем още два въпроса. Казват, че в Карловско до голяма степен е спомогнало сечта в гората. Която сеч обаче излича, че е законна. Тоест, законната сеч е спомогнала за това бедствие. И какво правим с горите, когато ние съвсем законно ги изсичаме и предизвикваме бедствия, и това отново е нормативен въпрос. Къде е ролята на държавата по ранното оповестяване? Къде е единната служба, която да действа адекватно при такива бедствия, защото те се случват? Това са важните въпроси, които седят пред нас. И трябва да се прекрати практиката по добив на инертни материали чрез прикрити договори за почистване на речни корита”, заяви Йордан Иванов.

Какво още каза по тази и много други теми вижте у чуйте в интервюто на северния бряг на Марица:

След разговора в откритото студио „В Капана на Под тепето” евродепутатът Радан Кънев излезе с коментар във Фейсбук:

„Вчера с Йордан Иванов, зам. председател на ДСБ и водач на листата на Демократична България в Пловдив-област и втори в Пловдив-град зад водача Христо Иванов, дадохме общо интервю за знаковия сайт “Под тепето” : https://www.facebook.com/podtepetomedia/videos/1043454022873653

Данчо има завиден опит като дългогодишен общински лидер на Демократи за силна България, общински съветник и Областен управител на Пловдив. Убеден съм, че ще бъде най-полезният депутат и за Пловдив, и за областта, независимо от кой район избере да влезе.”

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина