Изследват дървета в Цар-Симеоновата градина с импулсен томограф и резистограф

Градът Зелен град Новини

Общото състояние на дърветата в Цар-Симеоновата градина е много добро. Това е заключението на експертите от първата платформа в България за оценка на здравословното състояние на дървета в градска среда Tree Doctor, след като обследваха вътрешността на 25 видимо проблемни дървета чрез специализирана високотехнологична апаратура – импулсен томограф и резистограф.

Проверката е показала, че чинари, засадени преди повече от век, все още са много здрави. Опасност да нанесат щети е установена при не повече от 7-8 дървета, които тази сутрин бяха обработени превантивно чрез премахване на изсъхнали и загнили клони.

Нов метод на лечение с поставяне на стабилизираща шпилка е приложен към дърво от вида ацер негундо, популярно и като ясенолистен явор, в близост до Пеещите фонтани.  Макар и да не е много популярна в България, тази процедура се използва в редица страни по света. Тъй като във V-образната корона на дървото има няколко хралупи и съществува риск от пречупването му, през разклонението се поставя метална тръба, която да го защити от разцепване при силни ветрове.

Подобен вид лечение обаче може да се приложи само спрямо дървета, които не са предпоставка за пряка опасност за хората, които вървят по алеите, категорични са от Tree Doctor.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.