Фестивалът „ШевицаФест. Традицията среща бъдещето“ превзема Капана

Градът Култура Новини

На 3 и 4 юни 2022 г. Народно читалище „Алеко Константинов-1954“ ще бъде домакин на първия по рода си фестивал на шевицата „ШевицаФест.Традицията среща бъдещето“. Събитието е част от Програма „Наследство II“ направление „Творческият Пловдив“ на Пловдив – Европейска столица на културата“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Пловдив 2019.

На 3-ти юни от 18 ч. ще се открие изложбата „Шевицата на етносите в Пловдив“ в галерия „Алеко“ към читалището /бул. „Шести септември“ №160/. Изложбата представя национални костюми, везба и старинни предмети на етносите, които от векове живеят в град Пловдив – българи, арменци, евреи и турци. В изложбата са включени национални костюми, шевици и тъкани от частни колекции и съвременни предмети от бита и облекла, изработени от везбарките на Колектива за везба и занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ към читалището – тишлайфери, пана, карета, кенета, шалове, обложки за книги, бижута, съвременни облекла, в извезването на които са използвани орнаменти от автентични шевици. Колекциите на Катя Черпокова и Елица Миланова включват уникални български носии. Старинните мюсюлмански носии са също от колекцията на Катя Черпокова. Еврейският етнос е представен от празнични и религиозни предмети, предоставени от ОЕ „Шалом“. В изложбата е включена старинна арменска везба, дантели, кене. Експозицията може да бъде разгледана до 18.06.2022 г.

Вторият ден от фестивала – 4 юни, ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, в които самите те могат да участват. Откритата сцена „Ядрото“ в квартал Капана ще се превърне в творческо ателие. По време на фестивала посетителите ще могат да видят  и да се насладят  на разнообразие от дейности – изложби, работилници за шевици, прожекции, среща с етнографи, ревю на носии, и разбира се, концертна част с автентична народна музика и танци. Предвидени са занимания и за най-малките посетители.

Цялата програма четете в КАПАНА

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.