ГрадътКултураНовини

Eксперти от Исландия посетиха Пловдив

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посрещна днес в ДК „Борис Христов“ гости от Исландия, представители на NORTH Consulting – консултантска фирма от Рейкявик, чиято дейност е фокусирана върху образованието, културата и предприемачеството.

Делегацията в състав: Мария Кристин Гилфадотир, генерален мениджър на NORTH Consulting, Елизабет Индра Рагнарсдотир, старши културен експерт, община Копавогур (втората по големина в Исландия, Андри Омарсон, ръководител на културата и туризма в Хафнарфьордур (третата по големина община в Исландия), Ева Кристин Дал, генерален мениджър на Местен исторически музей в Рейкянесбаер (4-та по големина община в Исландия), Кристин Шевинг, директор на Музей на изкуствата Листасафн Арнесинга (обединяващ 8 общини в Южна Исландия), Ирис Ан Сигурдардотир, фотограф и експерт в областта на визуалните изкуства, са на посещение в България във връзка с три различни проекта за безвъзмездна помощ от Норвегия (EEA Norway Grant), свързани с култура.

Посещението в Пловдив и срещата със заместник-кмета Пламен Панов е по инициатива на исландските експерти и е продиктувана от големия им интерес да разберат повече за културата на българския град с безспорно най-богат събитиен календар и първа българска Европейска столица на културата – 2019, за финансирането на културата, стратегическото планиране на събития и културно съдържание, подхода към културното наследство, иновациите в културата и изпълнението на проекта Европейска столица на културата -2019 г. Община Копавогур от Исландия е заинтересована да участва в състезанието за Европейска столица на културата през 2030 г. и вече е започнала вътрешния процес на подготовка.

NORTH е основана през 2018 г. от Мария Кристин Гилфадотир, която има над 20 години опит в работата в Европейски и национални програми за финансиране на образование и култура и е бивш мениджър на Еразъм+ Национална агенция в Исландия 2013-2017. Компанията работи с различни организации, общини и стартиращи фирми по стратегическо планиране, има опит в създаване и развитие на образователни и културни политики, подпомага писането на заявления за безвъзмездни средства за различни национални и международни фондове и програми, свързани с обучение и изграждане на капацитет в различни области като лидерство, работа в мултикултурна класна стая и предприемаческо мислене.

Проектите на исландската компания са насочени към укрепването на двустранните отношения между български и исландски културни експерти и организации чрез създаване на съвместен културен комитет и провеждане на съвместни семинари, свързани с теми като привличане на публика, културно предприемачество и приобщаващи практики в културата.

В един от проектите NORTH си партнира с Регионален музей – Хасково и с ежегодния Хасковски фестивал на театъра на открито. Първата среща на съвместния културен комитет в Хасково се е провела вчера. В Пловдив исландските експерти се придружават от Ганчо Колаксъзов от Сдружение „Институт за технологичен трансфер и иновации“ – партньори на NORTH. Гостите ще се срещнат днес и с екипа на Фондация „Пловдив 2019“, с които ще обсъдят възможностите за бъдещо сътрудничество. Водени от професионален гид от ОИ “Старинен Пловдив“, ще успеят да разгледат и някои от културните забележителности на града.

В края на посещението си при заместник- кмета Пламен Панов, представителите на NORTH Consulting си направиха и снимка за спомен, като експертите оцениха срещата си като изключително интересна, полезна и ползотворна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина