ГрадътКултураНовини

Диана Добрева гост на „Успешните“ в клуб „Фарго“ тази вечер

Второто събитие от поредицата „Успешните“ ще ви представи Диана Добрева – актриса и режисьор, тя е сред най-уважаваните и успешни имена в българския театър. Срещата е днес – 28 септември от 19:30 ч. в клуб „Фарго“. Входът е свободен.

До края на годината поредицата събития „Успешни“ ще ви запознае със седем вдъхновяващи имена. Събитията се провеждат с подкрепата на община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2022 година.

Диана Добрева е завършила магистратура по Актьорско майсторство за драматичен театър и Театрална режисура, специализация при проф. Пламен Марков в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, София. Преди това учи в Театрален колеж „Любен Гройс“ при проф. Елена Баева.

Започва кариерата си като актриса в Театрална работилница „Сфумато“, където играе в продължение на десетина години. През това време се снима в български и международни филми, между които „Маймуни през зимата“ и „Пазачът на мъртвите“, за които е удостоена с наградите за най-добра актриса „Златна роза“ и Национална награда за кино на НФЦ.

През 2006 година поставя първия си спектакъл „Медея“, който дава начало на кариерата й като режисьор. За този спектакъл получава първата си национална награда за театър „Аскеер“, награда на Министерство на културата за високи творчески постижения, както и голямото отличие „Coup de coeur“, наградата на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция. Оттогава тя е режисьор на множество спектакли, както у нас, така и в чужбина, с участия на много световни фестивали и сцени във Франция, Англия, Русия, Монако, Швейцария, Австрия, Германия, Румъния, Македония, Словакия, Албания, Турция.

През 2009 г. в театър „Сълза и смях“ поставя авторския спектакъл „Казанова“, с който участва на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция.

През 2014 г. поставя спектакъла „Къщата на гнева“ в театър „Възраждане“. „Къщата на гнева“ е номиниран в 4 категории за Аскеер, като печели наградата за „най-добро представление“ през 2015 г.

От 2017 година Диана Добрева е режисьор на Народен театър „Иван Вазов“. През 2021 г. поставя „Коприна“ на сцената на Пловдивския драматичен театър и „Народът на Вазов“ на сцената на Народния театър.

Поредицата „Успешните“ цели да запознае младите хора с изтъкнати професионалисти от сферите спорт, кино, театър, литература, журналистика. Гостите ще споделят за извървения път до целите, за които някога са мечтали. За качествата, които са им били необходими и грешките, които са допуснали. Срещите се провеждат в клуб „Фарго“, който неведнъж е приютявал събития, свързани с литературата и киното. Сред гостите до момента са били изключително успешни световни личности като Тед Кочев, Ейбъл Ферара и Биле Аугуст, както и родни имена като Димитър Маринов, Георги Господинов, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Стефан Командарев, Виктор Божинов и др. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина