ГрадътЗабавлениеКварталиНовини

Ден за размисъл и поезия – маратон на Георги Ганев в Капана

Пловдивският поет Георги Ганев поздравява съвсем по български Града на вълците Уулвърхемптън на 1 март 2018 г. Той завързва огромни мартеници на шест от многобройните статуи на това свещено за този 250-хиляден английски град животно. После, пред всяка от шестте статуи най-напред приятелят му Джеръми надува футболна вувузела, след което минувачите спират, а Ганев прочита по едно стихотворение от шестима знакови съвременни пловдивски поети, преведено на английски: Александър Бандеров, Добромир Тонев, Иван Николов, Николай Заяков, Петър Анастасов и Иван Вълев. После пловдивският поет, наречен от своите английски артистични и футболни приятели Белия вълк, обявява, че през месец май същата година в Уулвърхемптън ще бъдат представени 28 пловдивски поети с по едно стихотворение. И удържа на думата си, подпомогнат от екипа на вече покойния кмет на Уулвърхемптън Елиас Матю и от тогавашния заместник-кмет по културата на Пловдив Александър Държиков. Така най-престижният културен център в града Light House слуша притихнал рими от бъдещата тогава Европейска столица на културата.

Днес, пет години по-късно, Георги Ганев кани пловдивчани на нов, безпрецедентен и благотворителен поетичен маратон. Поетът, който води борба с рака, ще бъде съпровождан от млади музиканти – талантливи ученици от пловдивското СУ „Любен Каравелов”, водени от своя преподавател Георги Найденов. През 25 минути в артистичния квартал Капана ще звучат техните фолклорни изпълнения, след което Ганев ще чете свои стихотворения, писани на български или директно на английски език, всички получили награди от престижни конкурси в България и чужбина. Общо пред 15 на брой знакови места – картинни галерии, заведения, хотели, магазини, книжарници, повечето стопанисвани от приятели на поета, ще бъдат прочетени емблематични творби от последните му четири книги, издадени след 2020 г. (вижте програмата).

Слушателите ще могат да закупят книги от дъщерята на поета Калина-Мария и да получат автограф на място. 6-часовият маратон ще започне в 13:50 ч. на площад „Стефан Стамболов” пред Raffy и ще завърши в 20:00 ч. с танц с огън на група AGNI SATYA на Малката главна пред Дом „Левски”, където Ганев подготвя да стартира свой офис и книжарница „Белият вълк” (“The White Wolf”). 15-те изпълнения ще бъдат филмирани и качени в you tube.

Поетичният маратон се осъществява с подкрепата на VIDO’S Health & Beauty и HERBAL ELIXIR with Cannabis oil.

Не го пропускайте – датата е 1 април, денят е събота. Ден за размисъл и поезия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина