ГрадътИзпод тепетоНовини

Делегати от Световната организация по туризъм очаровани от Пловдив

В рамките на програмата на 68-ата сесия на Регионалната комисия за Европа на Световната организация по туризъм в София, делегати от Армения, Кипър, Португалия, Германия, Туркменистан и Ватикана посетиха Пловдив тази събота. Те бяха посрещнати от Пламен Панов, заместник-кмет по „Култура, археология и туризъм“ в община Пловдив и придружавани по време на престоя си в града под тепетата от представители на Отдел „Туризъм“ на община Пловдив и на Министерството на туризма.

Гостите направиха културно-опознавателна обиколка, включваща водещи туристически обекти в града: Епископската базилика на Филипопол, Античния театър, къща „Хиндлиян“, Регионалния етнографски музей, църквата „Св. св. Константин и Елена“, Музейна аптека „Хипократ“ и Римския стадион. По време на своята визита, делегатите останаха силно впечатлени от посетените забележителности, от сърдечното гостоприемство и от българската кухня и традиционните местни сортове вина. Тази изключително въздействаща, техническа визита завърши с обещанието от много от тях да посетят Пловдив отново, този път със семействата си и с приятели.

Само преди дни България бе избрана само за член на Изпълнителния съвет (Executive Council) на Световната организация по туризъм с мандат 2023-2027г. Така страната ни заема едно от овакантените места за регион „Европа“ на Изпълнителния съвет на СОТ. България беше избрана след оспорвано гласуване и получи подкрепа, заедно с Чехия, Италия и Литва като нови членове на Изпълнителния съвет. Това е оперативен управляващ орган, който следи за това СОТ да изпълнява своята работна програма и да се придържа към бюджета си.

В ИС членуват общо 35 държави (от тях 10 европейски), 34 от които се избират с мандат от четири години, докато Испания остава постоянен представител.

България е членувала в Изпълнителния съвет на Организацията за периодите 1982-1985, 2004-2007, 2010-2013 и 2013-2017 г., а понастоящем беше и сред кандидатите за членство в новия състав на Изпълнителния съвет за периода 2023-2027 г. Страната ни в момента е заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на СОТ, с мандат, изтичащ през 2023 г.

Участието на България в международните структури допринасят за имиджа на страната като туристическа дестинация, която споделя визията на Организацията в насърчаването на конкурентни и устойчиви туристически политики, които определят туризма като двигател за икономически растеж, приобщаващо развитие и екологична устойчивост.

Домакинството на страната ни на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“ е сериозно международно признание, което даде възможност на българския туристически продукт да бъде представен пред изключително широка и професионално ориентирана аудитория – министри, държавници, представители на бизнеса, на академичните среди и други.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина