Градът

Атакуваха пазарни търговци, теглилките им извън регламентите

Масово се продава с везни за домашна употреба и непроверени кантари

Клиентите бранят продавачите: Оставете ги намира, гонете акулите

Инспектор показва кантарът за домашна употреба, с който производителката Марияна продава продукцията сиВнезапна проверка на пазарчето срещу Първо районно в Кючук Париж организираха днес инспектори на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, придружени от униформени служители на реда и медии. Показната акция стартира след като инспектори от агенцията влязоха в роля на тайни клиенти и си напазаруваха от някои от сергиите в тържището. После те разкриха самоличността си, тогава влетя и полиция. Продавачите бяха проверявани за редовността на кантарите си. Оказа се, че много от тях използват теглилки, които са извън регламентите. Като производителката на зеленчуци от Белащица Марияна, която работи с везна, предназначена единствено за домашна употреба, не и за търговия. Кантарът ми е на ремонт, обясни притеснена от атаката на инспекторите, от полицейското присъствие и от насочените към нея обективи и камери жената. Везната ви не е разрешена и не отговаря на изискванията, обясни и проверяващият експерт Боян Йочков. Той подчерта, че на Марияна ще бъде съставен акт, грози я административно наказания от 100 до 300 лева. Това са много пари за мен. Дълго ще възстановявам загубите, поясни търговката.

На другите сергии също бяха констатирани подобни нарушения. Мереше се или на домашни везни, или на непроверени такива. Някои от търговците пък фиксираха от разстояние проверката и изоставиха щандовете си.

Никой от хората тук няма проблем с пломбирането на везните. Проблемът е, че в метрологията работят двама души и това много забавя процеса. Струва едва десет лева. Кой ще тръгне да ги пести тези пари, при положение, че може това да му дойде на главата, обясни изряден търговец. Той обаче не скри, че има и друга сергия, на която кантарът му не е минал задължителното измерване и пломбиране, тъй като не му е останало време да го стори. Представете си как двама души могат да обработят кантарите на цял Пловдив, допълни той. В същия момент инспекторка от агенцията обясняваше, че най-честото нарушение е немината задължителна проверка на везната, която се замерва и обозначава със знаци- стикери и пломби.

Докато вървя респектиращата търговците проверка, много техни клиенти се застъпиха за тях. Оставете ги на мира хората. Подгонете големите акули, какво се занимавате с тях. Че се опитват да извадят за хляба, изстреля към голямата група проверяващи и медии мъж на колело.  
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина