ГрадътНовини

Античният театър посреща Фестивал Тракийски Мистерии

На 30 септември Фестивал Тракийски Мистерии стъпва за първи път на сцената на Античния театър в Стария Пловдив. След успеха в Стария град на Несебър в две поредни години – сега античната тракийската култура се завръща на територията на древния Филипопол.

Фестивалните форми оживяват в култови средища, които съхраняват събития и образи – памет и реалност от свещената цивилизация на древните. Затова, напълно закономерно е стъпването на уникалната по рода си продукция в един от най-древните градове в Европа, с 8000 годишна история.

Вълнуващият фестивален ден в Пловдив е кулминацията и финалът на тазгодишното издание на Фестивал Тракийски Мистерии. Началото в Античния театър е от 18 ч. с отварянето на творческите работилници и ателиета, които ще подготвят зрителите за пълноценното им потапяне в атмосферата на древната духовност и родовите традиции. Ателиетата възстановяват смисъла и дълбоките послания, закодирани в обредността по приготвянето на празничния обреден хляб и обредно облекло, както и изписването на място на лична оброчна плочица на древните свещени руни.

Във фестивалното пространство е разположена и новаторската изложба „Тракийски Мистерии“ на дигиталния артист Диляна Ангелова – мащабни платна, където минало и настояще съжителстват в неочаквана симбиоза.

Миналото обуславя бъдещето и всяко завръщане към здравите корени на родовото дърво е шанс да почерпим нови сили и вдъхновение, за да продължим напред!

Програмата на Фестивал Тракийски Мистерии – Пловдив, Старият град, 30 септември 2022:

Изложба "Тракийски Мистерии" / 14:30ч. / Античен театър
Лекция на Института по Т-наука "Свещеният език на траките и неговата сила за човека днес" / 16:00ч. / Античен римски стадион
Фестивално Шествие / начало 17:30ч. / площад "Римски стадион"
Творчески Ателиета / 18:00ч. / Античен театър
Интерактивен Спектакъл "Тракийска Мистерийна Драма" / 20:30ч. / Античен театър

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина