40 компании застават зад 17 дуални паралелки в Пловдив през учебната 2019/2020

Градът Новини

Фирмите и образователните институции вече работят по осъвременяване на учебните планове и създаване на регионални центрове за инженерна квалификация

Това стана ясно на среща между представители на Тракия икономическа зона, Община Пловдив и водещите университети в града

От миналата година Пловдив е най-големият индустриален център в страната, а Тракия икономическа зона (ТИЗ) е в топ три в Югоизточна Европа. Близо 40 % е производството в областта, като заема 40 % от БВП на страната, а делът на услугите е 28%. Голяма е динамиката на български и чуждестранни инвестиции в Тракия икономическа зона, където всеки месец обявяваме нов инвеститор, завод, фабрика или производство. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на среща на представители на бизнеса и висшите учебни заведения.

Статистиката сочи, че безработицата в града е 2%, като никога не е била толкова ниска, а в региона е 4%. Пловдив изпреварва столицата по брой издадени разрешения за строеж.

Големият въпрос е образованието, подготовката на квалифицирани кадри и развитието на пазара на труда, посочи Стефан Стоянов.

Затова основният фокус на политиката на община Пловдив и компаниите от клъстър Тракия икономическа зона е да подпомогнат професионалното образование чрез дуалните обучения, където фирми и училища работят ръка за ръка в дадена специалност и ориентират прагматично професионалното образование, допълни заместник-кметът.

Дуалните паралелки през учебната 2019/2020 са 17 и зад тях стоят 40 компании. Дуалното обучение гарантира адекватност и съвременни познания, близо до производството и начина на работа, както и добре подготвени млади хора, които завършват средното си образование.

На днешната среща, организирана с помощта на Тракия икономическа зона и община Пловдив, присъстваха представители на водещите университети в града и някои от най-успешните компании в ТИЗ. На нея бяха представени различни инициативи и проекти. Един от тях бе представен от Спасена Генчева, управител на Хайкад инфотех, която обясни, че заедно с Технически университет – София, клон Пловдив до няколко месеца ще стартират лаборатория за обучение на инженер-конструктори, които ще бъдат подготвени за нуждите на компаниите от ТИЗ.

Целта на подобни инициативи и съвместни проекти между университетите и бизнеса е дуално обучение и подготовка на квалифицирани кадри във висшето образование. На срещата присъства и мениджърът на Дасо Системс /Dassault Systemes/ Ели Бойкис /Eli Boichis/, която е втората по големина софтуерна компания в Европа.

Ще бъде изградена ефективна система за инженерно обучение и квалификация за определени дейности и превръщането на България от място, където са съсредоточени производствени компании във високотехнологични такива. Фирмите и образователните институции вече работят по осъвременяване на учебните планове и създаване на регионални центрове за инженерна квалификация.

Представители от ВМЗ – Сопот споделиха своя добър опит и по отношение на подкрепа на ученици от дуални паралелки, като им осигуряват база за практическо обучение. Всяка година подкрепят и студенти въз основа на изградена стажантска програма.

Проф. д-р Въльо Николов, директор на пловдивския филиал на ТУ – София разказа за успешна практика за дуално обучение на студенти, обучаващи се по инженерни специалности, които са специализирали в завод „Арсенал“.

Участниците в днешната среща решиха да продължат и в бъдеще подобни дискусии по отношение на квалификацията и реализацията на студенти като бъдещи служители в компаниите от клъстър Тракия икономическа зона. Домакин на втората подобна дискусия ще бъде Аграрен университет.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.