ГрадътКултураНовини

Carmina Burana на Бунарджика открива осмото издание на OPERA OPEN в Пловдив

Осмото издание на международната платформа OPERA OPEN ще се открие на 4 юни с премиера на “Carmina Burana” от Карл Орф на върха на хълма Бунарджика от 21 часа.

Колелото на съдбата се завърта и пренася артисти и публика 55 години по-късно отново на същата дата и на същото място, на които се е състоял първият оперен спектакъл на открито в Пловдив. За събитието се изгражда мащабна сцена, олицетворяваща кръговрата във Вселената, на която ще се качат над 150 артисти от Опера Пловдив. Диригент е маестро Емил Табаков, а диригент на хора е Драгомир Йосифов. Солисти в „Кармина Бурана“ са Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов. В постановката участва Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор към Академията на Госпожа Опера.

Пълното название на кантатата в превод от латински гласи: „светски песнопения за пеене от певци и хор, с инструменти и магически образи“. Постановката на хореографа Боряна следва съдържанието на творбата на Карл Орф, която е базирана на сбирка на средновековна поезия от 10-11 век, открита в манастирската библиотека на Бенедиктбойерн през 1807 година. Зад кориците са включени песни назидателни и сатирически, любовни песни, песни „на маса“, игри и мистерии. Творческият екип на спектакъла изследва невидимото влияние на повелителката ФОРТУНА и неуспешните опити на хората да се отделят от вселенския кръговрат. За мултимедийните проекции на върха на Бунарджика сценографът Петко Танчев използва скици от средновековни книги и алхимични ръкописи, които „оживяват“ чрез мапинг.

Подробности четете в КАПАНА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина