ГрадътКултураНовини

Япония обича Пловдив

Председателят на японската неправителствена организация EU JAPAN FEST Макаказу Токура е на официална визита в Пловдив на празника на Съединението

Променихме Пловдив със силата на културата, стартирахме важни инфраструктурни обекти, изградихме положителен имидж на града в международен план, създадохме много приятелства. Това заяви кметът Иван Тотев по време на официална визита на председателя на японската неправителствена организация EU JAPAN FEST г-н Макаказу Токура. Той е и председател на Борда на директорите на японската корпорация Sumitomo Chemical и зам.-председател на Борда на съветниците на Японската бизнес федерация „Кейданрен“. Японската делегация в Пловдив е представена от най-високото ниво на управление.

Традиционно всяка година представители на организацията посещават градовете, носители на титлата Европейска столица на културата. EU JAPAN FEST е основана и работи единствено с градовете Европейска столица на културата за проектите с фокус японска култура и инвестират над 150 хиляди лева. В нея има над 40 члена, като те са управляващи на едни от най-големите японски корпорации като: Mitsubishi Corporation, Toyota Group, Sumitomo Mitsui Financial Group, Hitachi Group, Daikin, Yazaki Corporation, SHISEIDO, Panasonic, Canon и мн. др.

Кметът Иван Тотев отбеляза, че Пловдив е единственият български град, който е побратимен с японски град – Окаяма. Той изказа голяма благодарност за възможността български художници да посетят за изложби Япония през последните две години. Кметът подчерта, че Пловдив е един от най-старите градове в света, където непрекъснато се разкриват археологически разкопки. Едно от най-красивите места по отношение на културно-историческото наследство е Голямата базилика и разкритите 2000 кв.м. мозайка, с които Пловдив кандидатства за включване в световното културно наследство на ЮНЕСКО, обясни градоначалникът.

„Чувствайте се като у дома си и знайте, че тук ще намерите много приятели“, обърна се Иван Тотев към г-н Токура и водената от него делегация. Гостът изказа благодарност и възхитата си от атмосферата в града. „Потопихме се в други времена“, сподели той и допълни, че харесва съчетаването на традициите и новостите, които открива тук.

„Благодарение на EU JAPAN FEST артисти от Япония и Европа ще обменят опит за създаване на нови творби“, посочи г-н Макаказу Токура и обеща да разказва за красотата на Пловдив, за да знаят повече хора в Япония за Пловдив.

До 7 септември делегацията ще бъде в града под тепетата. В програмата им е включено посещение на изложбата „+7 часа“ в СКЛАД, посветена на японско-българското сътрудничество; на  концерта на детските хорове на стълбите на Каменица с участието на хор „Детска китка“;  хор „Сан-ин“, момчета и момичета „Малък Феникс“ (Йонаго, префектура Тотори) и детски хор „Токорозава Фени“ (град Токорозава, префектура Сайтама). Ще присъстват и на Международен младежки концерт с японски и български детски хорове в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Освен богатата културна програма предвидено е и да посетят забележителностите в Пловдив, Стария град, творческия квартал „Капана“, изложбата в Археологическия музей. Членовете на делегацията, водена от Макаказу Токура, ще бъдат и официални гости на празника на град Пловдив на 6 септември и на церемонията на едноименния площад.

На днешната среща в заседателната зала на Община Пловдив присъстваха още изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, артистичният директор Светлана Куюмджиева, заместник-директор „Международна дейност“ Виткор Янков и заместник-директор „Маркетинг, реклама и търговска дейност“ Радост Иванова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина