ГрадътЗабравеният градНовини

Фотоизложба разказва за историята на големите дарители на Пловдив

Уникални старинни фотографии и вдъхновяващи примери за благородство показва новата изложба на вестник „Марица“ и „Хермес медия“.  Експозицията, която е част от традиционната културна кампания „Пловдив през годините“, е посветена на големите дарители под тепетата и региона. Официално изложбата бе открита днес в Културен център „Тракарт“.  Тя е представена в 20 табла, разположени на входа за Цар- Симеоновата градина, до фонтаните в близост до Военния клуб.

Във фотографските пана са нагледно показани щедрите дарения извършени от духовници, просветители и държавници като Иван  Евстр. Гешов, Екзарх Йосиф, отец Кирил Нектариев, Христо Г. Данов и други. Наред с тях са представени и големите индустриалци и търговци, които развиват мащабна социална дейност като Кудоглу, братята Христо и Евлоги Георгиеви, Стефан Обрейков и други.

Изложбата „Дарителите“ разкрива интересни факти за знаменития род Чалъковци, с чиито средства са построени почти всички храмове в Стария град, и които изнасят на гърба си борбата за църковна и национална независимост през XIX век. Представени са делата на женските благотворителни дружества „Майчина грижа“ и „Подкрепа“, които в началото на миналия век отварят безплатни трапезарии за бедни деца, летни лагери и лечебни заведения.

За идеята на кампанията, целите и акцентите на изложбата говориха журналистът и главен редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев, заместник –кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, Димитър Райчев, подготвил уникални стари фотографии и текстове за историята  на най-изявените филантропи и плодовете на техните дарения и Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“.

Сред гостите на откриването бяха Костадин Димитров – кмет на район “Тракия“, общественици, писатели, художници, журналисти и част от съвременните дарители.

Акцентът в кампанията е поставен върху големите личности, надживели времето не със своите лични успехи или икономически просперитет, а с благодеянията си. Чрез тяхната благотворителност под тепетата са построени църкви, училища и болници.

„Изложбата показва, че духът на големите пловдивски дарители е жив, а приемствеността вече дава своите резултати в социалната ангажираност и на днешния бизнес към различни обществени и човешки каузи.“, каза на откриването инж. Александър Държиков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. А дали ще разкаже за безобразната подмяна на волята на дарителите от благодарстващите техни съграждани във съвремието…вж. Димитър Кудоглу и срамната сага на сградата на Белодробна болница…един определено апетитен имот за ненаситните съвременно политици и бизнесмени…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина