ГрадътКултура

Датският “Граница” и “Златна младост” с Изабел Юпер на София Филм Фест в Пловдив

От 20.15 часа можете да гледате “Златна младост”, в който Ева Йонеско задълбочава работата си с Изабел Юпер

В съботния ден прожекциите от програмата на София Филм Фест в Пловдив започват в 16 часа с иранския филм, носител на наградата за най-добър сценарий Кан’18 “Три лица”. Известната актриса Беназ Джафари вижда видео апела на момиче от провинцията, чието семейство не приема тя да учи актьорско майсторство в Техеран. Беназ прекъсва снимките на новия си филм и заедно с режисьора Джафар Панахи се отправят към планинското градче, където живее момичето. Срещите с очарователните местни хора са забавни, но градските гости скоро разбират, че защитата на дългогодишните традиции е също толкова важна, колкото и местното гостоприемство.

От 18 часа е прожекцията на номинираният за Оскар за “Грим и прически” шведско-датски романтичен фентъзи трилър “Граница”. Филмът, грабнал наградата в Кан за режисьор в категория “Особен поглед”, ни запознава с граничната полицайка Тина, известна с изключителното си обоняние – може да надуши вината у всеки. Но когато съмнителният Воре минава покрай нея, способностите й са подложени на изпитание. Тя усеща, че Воре крие нещо, но не може да определи какво е то. Дори по-лошо – този мъж я привлича. Разкривайки неговата истинска същност, тя осъзнава и истината за самата себе си. Сега Тина трябва да избере дали да продължи мнимия  си живот или да се отдаде на ужасяващите открития на Воре.

От 20.15 часа можете да гледате “Златна младост”, в който Ева Йонеско задълбочава работата си с Изабел Юпер. 16-годишна и сираче, Роуз заминава за Париж, за да купонясва с гаджето си Мишел в легендарния нощен клуб Ла Палас. По време на една от многото разюздани нощи те се срещат с Люсил и Юбер – бохемска двойка на средна възраст, живееща в огромна къща извън Париж. Не след дълго четиримата заживяват заедно – обичат се, карат се, създават изкуство, правят секс и се женят в една от най-алтернативните сватбени церемонии в историята на киното.

Продължава и панорамата с филми на Нури Билге Джейлан. От 18.15 часа можете да гледате “Имало едно време в Анадола” (2011). Филмът представя живота в малко провинциално градче през призмата на криминална история, умело преплетена с мотиви от разкази на Чехов. Джейлан ни запознава с един полицейски комисар, един следовател, местния доктор и двама предполагаеми убийци, които издирват труп, заровен нейде в полето, и в процеса на търсене стигат до важни житейски истини…

София Филм Фест в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg или на касата в Lucky Дом на киното.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина